Управление на европроекти управление на европроекти
НовиниChatGPT

Италия забрани ChatGPT заради проблеми със сигурността на данните

Поради опасения за неприкосновеността на личния живот и докладвано нарушение на сигурността на данните на 20 март италианските регулаторни органи наложиха временна забрана на ChatGPT, която влиза в сила незабавно.

Агенцията за защита на данните в Италия твърди, че масовото събиране и обработване на лични данни за обучение на алгоритми няма правно основание, а липсата на проверка на възрастта излага децата на неподходящо съдържание.

На базираната в САЩ компания OpenAI, която стои зад ChatGPT, е даден срок от 20 дни да съобщи какви мерки ще предприеме, за да спази италианските правила за защита на данните, в противен случай ще й бъде наложена санкция в размер до 20 милиона евро (21,8 милиона долара) или 4 % от годишния й глобален оборот.

От пускането си на пазара ChatGPT набра милиони потребители в световен мащаб, което породи опасения относно широкото му използване и въздействието му върху обществото.

Европейският съюз работи по финализирането на правилата за използване на ИИ, а междувременно компаниите от ЕС трябва да спазват съществуващите разпоредби като GDPR, Закона за цифровите услуги и Закона за цифровите пазари.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button