Новини
Популярно

[БЕЗПЛАТЕН] Bg GPT – изкуствен интелект изцяло на български език

Управление на европроекти управление на европроекти

Първият изкуствен интелект на български език беше официално представен от INSAIT, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. „Представянето на българския ChatGPT е много важна стъпка не само за научните изследвания в България, но и за развитието на българските научни организации и образование“, заяви проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката.

BG GPT е абсолютно свободно достъпен и безплатен. „Това означава, че българските организации , публични и частни институции могат да го ползват директно, да създават приложения в полза на обществото, образованието и бизнеса, без да се притесняват от лицензи или други проблеми. Използването на BG GPT може да стане на място в дадената организация, няма нужда организацията да споделя лични и поверителни данни с чужди корпорации. Могат да го вземат, сложат в НАП, и да го използват, без да има нужда данните да се споделят извън организацията или извън България“, уточни той.

INSAIT представи BgGPT – първият отворен изкуствен интелект на български език

Снимка: БТА

Разработеният от INSAIT модел на изкуствен интелект ще даде възможност за неговото приложение в българското училищно образование и университетите, добави той. „Можем да включим тези ресурси в Дигиталната раница, за да я обогатим с BgGPT, което ще позволи на всяко училище да има своя система, свързана с изкуствен интелект, и да персонализира образованието. Това е огромна възможност за развитие и подобрение на българската образователна система“, каза министър Цоков. Той също така подчерта важността от разработването на функционалности за училищата и университетите, които да разпознават материали, разработени с изкуствен интелект.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Технологията GPT е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. От INSAIT посочват, че BgGPT е специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения за българското образование, бизнеса, здравеопазването, публичната администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

С обявяването на BgGPT, INSAIT започва серия от отворени езикови модели за изкуствен интелект на български език, които ще се развиват в института. За разлика от други платформи като ChatGPT, Bard, Bing и други, BgGPT не е корпоративна собственост и може да се използва свободно от българските публични и частни организации. Стратегическо предимство за националната сигурност на България е, че данните, използвани за създаването на модела, не се споделят с чужди корпорации и остават в страната и българските организации.

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3-ти март на адрес https://bggpt.ai. До тогава ще могат да се правят регистрации от потребители за получаване на предварителен достъп, като приоритет ще имат научни, образователни, публични и бизнес организации. Екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button