Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

Бил Гейтс обяснява как ИИ ще промени живота ни след 5 години

Появата на изкуствения интелект породи опасения за потенциална загуба на работни места в световен мащаб, като Международният валутен фонд изчислява, че това може да засегне около 40% от работните места. Въпреки че Бил Гейтс признава тази възможност, той я разглежда като исторически модел, при който новите технологии първоначално предизвикват безпокойство, но в крайна сметка водят до нови възможности.

Гейтс сравнява това с напредъка в селското стопанство в началото на 1900 г., който въпреки първоначалните опасения за изместване на работни места, в крайна сметка е довел до по-широк спектър от възможности за заетост и цялостен обществен напредък.

Bill Gates: Why I'm optimistic about the future of AI | CNN

В разговор с Фарид Закария по CNN Гейтс подчерта потенциала на изкуствения интелект за опростяване на задачите, особено в медицината, чрез ефективно обработване на документи, което обикновено не се харесва на лекарите. Той наблегна на лесния достъп до ИИ чрез съществуващите устройства и интернет връзки.

Гейтс похвали значителните постижения на ChatGPT-4 на OpenAI, като отбеляза способността му да чете и пише, оприличавайки го на виртуален работник с бели якички, който може да дава уроци, здравни съвети, да кодира и да осигурява техническа поддръжка. Той предвижда интегрирането на тази технология в образователната и медицинската сфера като изключително полезно.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Като основен акционер в Microsoft, която има значителна инвестиция в OpenAI, Гейтс обсъди визията си на Световния икономически форум в Давос. Той подчерта целта на фондация „Гейтс“ да сведе до минимум забавянето на въвеждането на ползите в по-бедните страни, като изтъкна по-острата нужда от лекари и учители в региони като Африка в сравнение със Запада.

Докладът на МВФ обаче представи по-предпазлива позиция, предупреждавайки, че без политическа намеса изкуственият интелект може да задълбочи неравенството.

Що се отнася до личното му богатство, Гейтс, чието нетно състояние възлиза на 140 млрд. долара и който заема четвърто място в индекса на милиардерите на Bloomberg, не изрази загриженост за намаляване на състоянието си. Той и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс са поели ангажимент да дарят по-голямата част от богатството си на своята фондация и други филантропски каузи. Гейтс обяви плановете си фондацията да дарява по 9 млрд. долара годишно до 2026 г., като предвижда, че ще раздаде цялото си богатство след около 20 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button