Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Хакер е откраднал тайните на OpenAI, което поражда опасения, че Китай може да го направи

В шокиращо разкритие OpenAI, компанията, която стои зад популярния чат AI ChatGPT, е била хакната, като хакерът е откраднал подробности за развитието на технологията за изкуствен интелект на компанията.

Пробивът е станал в началото на 2023 г., но е бил премълчан от ръководството на OpenAI, което не е уведомило Федералното бюро за разследване (ФБР) или широката общественост.

Вътрешната система за съобщения на OpenAI е била компрометирана, което е позволило на хакера да получи достъп до дискусиите в онлайн форум, където служителите са споделяли информация за последните постижения на компанията.
Хакерът обаче не е пробил системите, в които OpenAI съхранява и изгражда своите технологии за изкуствен интелект.

Реакция и опасения на компанията

По време на среща на целия персонал в офиса на OpenAI в Сан Франциско през април 2023 г. ръководителите разкриват нарушението пред служителите и уведомяват борда на директорите.

Въпреки нарушението OpenAI решава да не оповестява инцидента публично, като се позовава на факта, че не е открадната поверителна информация за клиенти или партньори.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Компанията смята, че хакерът е независим субект, който не е свързан с никое чуждестранно правителство, като по този начин счита, че нарушението не представлява заплаха за националната сигурност.

Въпреки това някои служители на OpenAI изразиха загриженост, че откраднатата информация може да бъде използвана от чуждестранни организации, като например Китай, за разработване на собствени технологии за изкуствен интелект.

Това повдигна въпроси за това колко сериозно OpenAI се отнася към сигурността и свързаните с нея рискове, свързани с изкуствения интелект.

Вътрешни разногласия и уволнението на Леополд Ашенбреннер

Леополд Ашенбренер, технически ръководител на програмата за изкуствен интелект, препрати меморандум до борда на директорите на OpenAI, в който се твърди, че компанията не прави достатъчно, за да предотврати кражбата на нейната технология за изкуствен интелект от чуждестранни противници.

Впоследствие, през пролетта на 2024 г., Ашенбренер е уволнен, както се твърди, заради изтичане на поверителна информация извън компанията.

Говорителката на OpenAI Лиз Буржоа заяви, че уволнението на Ашенбренер не е свързано с неговите опасения за сигурността, но Ашенбренер твърди, че неговите твърдения за сигурността на OpenAI са били причина за уволнението му.

Този инцидент подчертава вътрешните разногласия в OpenAI по отношение на подхода на компанията към сигурността и свързаните с нея рискове на изкуствения интелект.

Въздействия и бъдещи проблеми

Нарушението поражда загриженост относно потенциалната кражба на технологии за ИИ от чуждестранни структури, по-специално от Китай.

Докато някои твърдят, че кражбата на технология за ИИ не би представлявала значителна заплаха за националната сигурност, други смятат, че тя може да има дългосрочни последици за националната сигурност на САЩ.

Инцидентът също така подчертава необходимостта от строги мерки за сигурност за защита на чувствителната информация и предотвратяване на неоторизиран достъп.

Справянето на OpenAI с нарушението предизвика вътрешни дебати относно ангажимента на компанията към сигурността и рисковете, свързани с технологията на изкуствения интелект.

Заключение

Инцидентът с хакерската атака в OpenAI служи като напомняне за значението на надеждните мерки за сигурност при разработването и внедряването на технологиите за ИИ.

Тъй като ИИ продължава да се развива и да играе все по-значима роля в различни индустрии, от решаващо значение е компаниите да отдават приоритет на сигурността и прозрачността, за да гарантират безопасното и отговорно развитие на тези технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button