Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Приложението ChatGPT на OpenAI за Mac съхранявало текстови разговори

Приложението ChatGPT на OpenAI за Mac има сериозен недостатък в сигурността

Приложението ChatGPT Mac на OpenAI е съхранявало разговорите в обикновен текст, което е създавало значителни рискове за поверителността на потребителите.

Този сериозен недостатък в сигурността беше открит наскоро и оттогава OpenAI пусна кръпка за криптиране на разговорите и подобряване на сигурността.

Съобщенията се съхраняват в обикновен текст

Приложението ChatGPT за Mac, което първоначално беше достъпно за абонатите на Plus, а по-късно и за всички потребители, съхраняваше разговорите в обикновен текст без никакво криптиране.

Това означаваше, че всяко приложение, работещо на същия Mac, или всеки, който има достъп до компютъра, можеше лесно да прочете разговорите и свързаните с тях данни.

Тази уязвимост е особено опасна, като се има предвид чувствителният характер на много от разговорите в ChatGPT.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Загриженост за сигурността и въздействие

Липсата на мерки за криптиране и sandboxing в приложението ChatGPT за Mac излага потребителите на потенциални рискове за неприкосновеността на личния живот.

Всяко злонамерено приложение или неупълномощен потребител може да получи достъп до разговорите, като потенциално компрометира чувствителна лична информация.

Този пропуск е особено тревожен, като се има предвид нарастващата зависимост от инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT за различни задачи и потенциалът на тези инструменти да обработват поверителни данни.

Реакция и кръпка на OpenAI

OpenAI бързо се справи с проблема, като пусна актуализация, която криптира всички разговори, като по този начин те вече не са достъпни в обикновен текст.

Потребителите, които имат активирани автоматични актуализации, може би вече използват коригираната версия на приложението.

Тези, които нямат автоматични актуализации, могат да актуализират приложението ръчно, като проверят за актуализации в самото приложение.

Заключение и бъдещи разработки

Недостатъкът в сигурността на приложението ChatGPT за Mac подчертава значението на надеждните мерки за сигурност в приложенията с изкуствен интелект.

Бързата реакция на OpenAI при решаването на проблема показва ангажимента им да подобряват потребителското изживяване, като същевременно поддържат строги стандарти за сигурност.

Интеграцията на приложението в macOS Sequoia и разработването на версия за Windows допълнително подчертават потенциала за безпроблемна интеграция на ИИ в различни платформи.

Инцидентът обаче служи като напомняне да се даде приоритет на сигурността при разработването на ИИ, за да се защитят личните данни и личната информация на потребителите.

Ключови изводи

– Приложението ChatGPT за Mac първоначално съхраняваше разговорите в обикновен текст, което създаваше рискове за неприкосновеността на личния живот.

– OpenAI пусна кръпка за криптиране на разговорите и подобряване на сигурността.

– Инцидентът подчертава необходимостта от надеждни мерки за сигурност в приложенията за изкуствен интелект.

– Приложението вече е достъпно за всички потребители и се интегрира с платформите MacOS Sequoia и Windows.

Бързата реакция на OpenAI за отстраняване на пропуските в сигурността демонстрира ангажимента им да подобряват потребителското изживяване, като същевременно поддържат строги стандарти за сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button