Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

Лидерите в областта на технологиите призовават за „пауза“ в разработването на усъвършенстван ИИ

Изтъкнати бизнес лидери и учени предупреждават, че системите с изкуствен интелект (ИИ) представляват сериозна заплаха за обществото и човечеството.

Сред подписалите отворено писмо, в което се призовава за спиране на по-нататъшното развитие на технологията, са главният изпълнителен директор на Twitter Елон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк.

В писмото се твърди, че лабораториите за изкуствен интелект се надпреварват да създават все по-мощни цифрови умове, които са извън човешкото разбиране и контрол.

Групата призовава за шестмесечна пауза в обучението на системи за изкуствен интелект, които са по-напреднали от ChatGPT на OpenAI.

Elon Musk: Twitter boss announces blue tick shake-up - BBC News

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Публикуването на писмото съвпадна с публикуването на доклад на Goldman Sachs, в който се оценява, че генеративният ИИ може да застраши 300 милиона работни места на пълно работно време в света.

Етичното и социалното въздействие на ИИ беше широко обсъждано след популярността на инструменти като ChatGPT и DALL-E – генератор на изображения. Дори главният изпълнителен директор на OpenAI изрази загриженост относно потенциалните опасности на технологията. Някои експерти твърдят, че вече живеем в „дистопично настояще“ поради разпространението на ИИ.

Според Сара Майерс Уест, управляващ директор на института AI Now, системите за изкуствен интелект вече изострят неравенството в области като кандидатстването за работа и образованието.

Тя твърди, че ИИ може значително да промени траекторията на живота на Земята и че развитието му трябва да се управлява с подходящи грижи и ресурси, което в момента не се случва.

Отвореното писмо, което към момента на публикуването му е подписано от над 1 123 души, сред които видни личности като Ювал Ноа Харари и Йошуа Бенгио, предупреждава за потенциалните опасности от това машините да наводнят информационните канали с пропаганда или да направят хората ненужни, като им отнемат всички работни места.

Авторите твърдят, че е необходим надзор, за да се предотвратят подобни сценарии, и че протоколите за безопасност трябва да се контролират от независими експерти.

Те също така призовават за сътрудничество между разработчиците на ИИ и политиците, за да се ускори разработването на стабилни системи за управление на ИИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button