Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Сравнихме ChatGPT с Google Gemini, за да видим кой е по-добрият безплатен чатбот с изкуствен интелект

Два водещи чатбота с изкуствен интелект – ChatGPT от OpenAI и Google Gemini – са достъпни безплатно.

Въпреки че и двата предлагат сходни функции, има значителни разлики в техните ценови нива, ограничения за използване и допълнителни възможности.

Тук разглеждаме разходите и предимствата на всяка услуга, за да ви помогнем да решите коя е най-подходяща за вашите нужди.

Цени и нива

Както ChatGPT, така и Google Gemini са достъпни безплатно чрез техните уебсайтове и мобилни приложения.

Потребителите на безплатния план, обаче имат само ограничен достъп до най-актуалните и способни модели.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Например, безплатната версия на ChatGPT позволява достъп до ChatGPT-4o, но само в рамките на три часа, преди системата да премине към по-стария ChatGPT-3.5.

Освен това надвишаването на ограниченията за използване при анализ на данни, качване на файлове и изображения или сърфиране ще блокира потребителите, докато таймерът за охлаждане не се нулира.

Характеристики и ограничения

Безплатната версия на OpenAI позволява на потребителите да сърфират в интернет, да анализират качени данни, изображения и файлове.

Въпреки това генерирането на Dall-E изображения и създаването на персонализирани GPT не са налични в безплатното ниво и изискват надграждане до абонамент Plus (20 USD/месец за физически лица), Teams (25 USD/месец за служител) или Enterprise.

Gemini 1.0 Pro на Google, достъпен за настолни и мобилни устройства, предлага сходни функции с безплатната версия на ChatGPT, включително генериране на текст, анализ на текст и генериране на код, както и основен генератор на изображения.

Потребителите се сблъскват с лимити за използване, които варират в зависимост от фактори като дължина и сложност на заявката, размер на файла и дължина на разговора.

За да се заобиколят тези ограничения и да се получи достъп до по-усъвършенствани функции като Gemini Advanced, която включва по-новите модели 1.5 Pro и Ultra 1.0, е необходим абонамент за 20 USD/месец за Google One AI Premium.

Предимства на използването на Gemini

Едно от значителните предимства на Google Gemini е интеграцията му с Google Workspace, която осигурява редица предимства.

Например тя може да помага при изготвянето на имейли в Gmail, да проверява фактите, като използва резултатите от търсенето в Google, да помага за по-красноречиво писане в Docs, да генерира нови слайдове и да обобщава презентации в Slides, да анализира данни от потребителски електронни таблици в Sheets и да води самостоятелни бележки по време на видеоконференции в Meet.

Освен това Gemini може да бъде интегриран с други приложения на Google като Flights, Maps, YouTube и YouTube Music чрез раздела за разширения в менюто Settings.

Gemini предлага и уникална функция, наречена чернови, която позволява на потребителите да задават особено сложни въпроси и да получават подробни отговори.

Gemini или ChatGPT?

Когато избирате между ChatGPT и Google Gemini, вземете предвид конкретните си нужди и нивото на интеграция, което ви е необходимо с други инструменти.

Ако се нуждаете от разширени функции и интеграция с Google Workspace, Google Gemini може да се окаже по-добрият избор.

Ако обаче търсите по-просто преживяване с чатбот с изкуствен интелект без нужда от допълнителни абонаменти, ChatGPT може да е по-добрият вариант.

В крайна сметка решението зависи от вашите специфични изисквания и нивото на функционалност, от което се нуждаете от вашия AI чатбот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button