Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

Anthropic Claude 3.5 Sonnet срещу OpenAI GPT-4o: Кой е по-добър?

Anthropic, базираният в Сан Франциско стартъп за изкуствен интелект, основан от бивши инженери на OpenAI, пусна Claude 3.5 Sonnet, най-мощния си модел за изкуствен интелект досега.

Този нов модел е не само два пъти по-бърз от своя предшественик Claude 3 Opus, но и превъзхожда GPT-4o на OpenAI в различни сравнителни тестове за разсъждаване, кодиране и визуално разбиране.

Ключови характеристики на Claude 3.5 Sonnet

– Умение за разсъждаване и писане на код:

Claude 3.5 Sonnet надминава GPT-4o в разсъжденията на ниво висшисти, кодирането, многоезичната математика и разсъжденията върху текст.

Той също така превъзхожда GPT-4o в решаването на математически задачи, макар и не значително.
– Визуално възприемане:

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Моделът е отличен във визуалното разбиране на математически, научни диаграми, таблици и документи, което го прави особено полезен за отрасли като търговия на дребно, логистика и финансови услуги.

– Интегрирано работно пространство:

Claude 3.5 Sonnet въвежда функция, наречена „Артефакти“, която позволява на потребителите директно да редактират и взаимодействат със съдържанието, генерирано от модела.

Тази функция има за цел да превърне Claude от разговорен ИИ в работна среда за сътрудничество.

Сравнение с GPT-4o

– Разсъждение и писане на код:

Claude 3.5 Sonnet превъзхожда GPT-4o в няколко области, включително разсъждения на ниво висшисти, код и многоезична математика.

Въпреки това GPT-4o има по-високи умения в решаването на математически задачи.

– Визуално възприемане:

Claude 3.5 Sonnet превъзхожда GPT-4o във визуалното разбиране на различни видове документи и диаграми.

Достъпност и бъдещи планове

– Достъпност:

Уеб версията и версията на приложението Claude 3.5 Sonnet са достъпни безплатно.

– Бъдещи версии:

По-късно тази година Anthropic планира да пусне нови модели от семейството на Claude, включително Claude 3.5 Haiku и Claude 3.6 Opus. Компанията също така проучва възможности, насочени към паметта, за персонализиране на моделите и гарантиране на тяхната безопасност.

Основи и конкуренция

– Основаване:

Anthropic е основана през 2021 г. от Дарио Амодей и сестра му Даниела, и двамата бивши служители на OpenAI.

Те напускат OpenAI поради опасения относно нейната посока и липсата на гаранции.
– Състезание:

Anthropic се позиционира като основен съперник на OpenAI, като има около 375 служители в сравнение с около 2000 служители на OpenAI.

Дружеството има за цел да подобри кривата на компромиса между интелигентност, скорост и цена чрез бързо пускане на модели.

Заключение

Claude 3.5 Sonnet на Anthropic представлява значителна стъпка напред във възможностите на изкуствения интелект, като превъзхожда GPT-4o на OpenAI в няколко области.

Интегрираната функция на работното пространство и фокусът върху визуалното разбиране на модела го правят особено полезен за различни индустрии.

С планираните бъдещи версии и фокуса върху изследванията на безопасността, Anthropic е готов да продължи конкурентното си предимство в сферата на ИИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button