Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

AMD и Intel са блокирани от Copilot+ засега

AMD и Intel са изключени от Copilot+, поне засега. Въпреки че AMD представи своите процесори Ryzen AI 300, а Intel – своите чипове Lunar Lake на Computex 2024, тези компоненти няма да поддържат функциите за изкуствен интелект, достъпни за компютрите Copilot+ при стартирането им. Вместо това те ще получат поддръжка чрез актуализация на софтуера в бъдеще.

И двата чипа Ryzen AI 300 и Lunar Lake са оборудвани с невронен процесор (NPU), който отговаря на изискванията на Microsoft за Copilot+ PC. Въпреки това Microsoft първоначално ограничава достъпа до функции като Recall и Auto Super Resolution до лаптопи с чипове Snapdragon X Elite и Plus, според доклади от The Verge.

Джеймс Хауел, маркетинг мениджър от Microsoft, заяви пред изданието, че безплатните актуализации ще предоставят на компютрите на AMD и Intel, които отговарят на изискванията, функциите на изкуствения интелект, „когато са налични“. Матю Хурвиц от AMD очаква наличността на Copilot+ преди края на 2024 г., но Microsoft и Intel не са потвърдили никакви срокове.

Сроковете за тези функции не са ясни. По време на сесията за въпроси и отговори след разкриването на Lunar Lake от Intel Мишел Холтаус, изпълнителен вицепрезидент на отдела за клиентски изчисления на Intel, заяви, че компанията „чака Microsoft да ни каже кога устройствата ще имат актуализация от първия ден“.

Главният маркетинг директор на AMD Джон Тейлър заяви, че компанията планира наличността на Copilot+ за по-късно тази година в LinkedIn.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Внедряването на Lunar Lake ще стане от края на годината до февруари следващата година.
Въпреки че ще видим първите лаптопи с тези чипове по-рано, има голяма вероятност Microsoft да задържи актуализацията на софтуера за AMD и Intel, докато не настъпи по-широка наличност.

Възможно е да има споразумение за ексклузивност между Microsoft и Qualcomm, която се е нарекла „ексклузивна“ платформа за компютри Copilot+. Microsoft е подписвала сделки с Qualcomm в миналото, включително една, която приключи през 2021 г., и друга в началото на 2024 г. Въпреки това няма информация за ексклузивна сделка за Copilot+, така че това е спекулация.

Стремежът на Microsoft към Copilot+ е свързан както с изкуствения интелект, така и с осигуряването на възможност за използване на Windows на Arm. Qualcomm със сигурност вижда светло бъдеще и в Windows.

Главният изпълнителен директор на компанията вече е казвал, че тя „не си отива никъде“ при персоналните компютри, което предполага, че в бъдеще може да видим настолни компютри и други форм-фактори с чипове Snapdragon.

AMD и Intel в крайна сметка ще получат функциите на Copilot+, но не трябва да ги очакват при пускането на пазара.

Въпреки че новите чипове на AMD ще се появят през юли, а Intel ще последва примера им скоро след това, може да минат няколко месеца, преди Microsoft да активира софтуера за Copilot+ на тези устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button