Управление на европроекти управление на европроекти
Apple

Apple срещу Microsoft – технологичните титани се борят за надмощие в областта на AI

Технологичните гиганти се стремят да интегрират генеративен ИИ в потребителските устройства, като представят собствените си виждания за ИИ като най-доброто потребителско преживяване.

Apple представи Apple Intelligence, който се присъединява към Copilot на Microsoft като специфичен за марката ИИ, който използва невронни процесори за изпълнение на задачи като генериране на изображения, пренаписване на текст и транскрипция на език в реално време, без да е необходима интернет връзка. Всеки ИИ има уникални функции, предназначени да задържат потребителите в рамките на съответните им екосистеми.

Подходът на Apple: Частно и лично

Apple има за цел да осигури повсеместни инструменти за генеративен изкуствен интелект във всички свои устройства, като започне с Pro версиите на iPhone 15 и вероятно с всички модели на iPhone 16.

Първоначално инструментите ще бъдат налични на Mac компютри със силициеви чипове на Apple, каквито са повечето модели, пуснати на пазара през последните четири години.

Новият панел Writing Tools (Инструменти за писане) е достъпен навсякъде, където се въвежда текст, и предлага опции, които да направят писането по-приятелско, професионално или кратко.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Той включва и функции като обобщаване на текст, преформатиране в списъци или таблици и генериране на интелигентни отговори.

Apple експериментира с генерирането на изображения чрез приложението Image Playground, което позволява на потребителите да създават изображения, като ги описват или избират теми.

Приложението е интегрирано в други приложения, където може да са необходими персонализирани изображения, а потребителите могат да създават и персонализирани икони, като ги описват.

Освен това Apple ще може да премахва нежелани фонови елементи от снимки и да превръща скици в илюстрации с изкуствен интелект с едно докосване.

Обновената Siri на Apple е проектирана да бъде по-персонализирана, като сигурно усвоява контекста от данните и поведението на потребителя във фонов режим.

Това позволява на Siri да разбира по-добре заявките на потребителите, като например припомняне на рецепта от предишния ден.

Apple си партнира с ChatGPT на OpenAI, за да осигури по-широко изживяване с чатботове, но уточни, че OpenAI не съхранява никакви лични данни.

Подходът на Microsoft: ARM и Copilot+

Майкрософт е основен инвеститор в OpenAI, но е адаптирал технологията в собствените си предложения, включително задвижваната с изкуствен интелект търсачка Bing и различни функции Copilot в Office и Teams.

Майкрософт интегрира Copilot в Windows и Surface, за да се конкурира с MacBook-овете на Apple, подобрени с AI. Microsoft създаде ново обозначение за машините с Windows с мощни чипове, поддържащи AI, наречени Copilot+ PCs, които разполагат с ARM чипове от Qualcomm.

Персоналните компютри Copilot+ разполагат с мощни невронни процесори, които позволяват ефективна работа на ИИ на устройството, както и със специален клавиш за извикване на чатбота CoPilot. Някои преживявания с изкуствен интелект ще трябва да се обработват в облака и ще се извършват сигурно благодарение на разработения от Microsoft процесор за сигурност във всеки компютър CoPilot+.

Microsoft популяризира няколко задачи с ИИ, които са изцяло локални и ексклузивни за Copilot+, включително Recall, която проследява всичко, показано на екрана, за да помогне на потребителите да го запомнят по-късно, и Cocreator, която интерпретира потребителски рисунки в отделен прозорец.

Сравняване и проблеми

И Apple, и Microsoft се фокусират върху интегрирането на изкуствен интелект в своите устройства, но с различни подходи.

Apple се стреми към повсеместни инструменти за ИИ във всички свои устройства, докато Microsoft интегрира Copilot в Windows и Surface.

И двете компании използват невронни процесори, за да осигурят възможност за използване на ИИ в устройствата, но съществуват опасения относно поверителността на данните и сигурността, особено при използването на облачни сървъри от Apple и функцията Recall на Microsoft, която първоначално беше посрещната с отпор поради опасения за сигурността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button