Управление на европроекти управление на европроекти
Apple

Иълн Мъск казва, че генералният план на Tesla 4 ще бъде епичен

Наскоро Илън Мъск сподели в социалните мрежи, че Tesla работи по своя Генерален план 4, като го определи като „епичен“.

Това развитие е значимо, тъй като генералните планове са ключов компонент на дългосрочната бича теза за Tesla в продължение на почти две десетилетия.

 

Еволюция на генералния план на Tesla

Генералният план 1 на Tesla, представен през 2006 г., имаше за цел да създаде вертикално интегрирана компания, която да произвежда електромобили, батерии и соларни панели, за да даде възможност за създаване на устойчива енергийна екосистема.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Планът включваше четири ключови елемента: (1) създаване на високотехнологичен изцяло електрически спортен автомобил (Roadster) за финансиране на разработката, (2) използване на приходите за създаване на достъпен електрически автомобил (Model S/X), (3) използване на тези пари за създаване на още по-достъпен електрически автомобил (Model 3/Y) и (4) осигуряване на възможности за производство на слънчева енергия чрез придобиването на SolarCity.

Генерален план 2 и 3

Генерален план 2, публикуван през 2016 г., се фокусира върху интегрирането на производството и съхранението на енергия от SolarCity в Tesla, разширяването на обхвата на основните форми на наземен транспорт, разработването на възможности за самоуправление, 10 пъти по-безопасни от ръчното шофиране, и даването на възможност на автомобилите да генерират приходи, когато не се използват, чрез мрежата на Tesla.

Този план имаше за цел да създаде единна компания, която да интегрира устойчиво производство на енергия, съхранение и транспорт.

Генерален план 3, обявен през 2023 г., включваше мащабиране на Tesla до „екстремни размери“, за да се ускори преходът от изкопаеми горива, разработване на усъвършенствани възможности за изкуствен интелект за напълно самостоятелно шофиране и други приложения, както и разширяване на дейността на нови пазари като отопление, промишлени процеси и тежкотоварен транспорт на дълги разстояния.

Какво да очакваме от Генерален план 4

Като се има предвид ентусиазираното описание на Елон Мъск на Генерален план 4 като „епичен“, вероятно планът ще надгради предишните генерални планове и ще затвърди още повече позицията на Тесла като лидер в областта на устойчивата енергия и транспорта.

Точните детайли на плана все още не са публично достъпни, но се очаква той да бъде значително развитие в дългосрочната стратегия на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button