Управление на европроекти управление на европроекти
Google Bard

Samsung обмисля да замени Google Search с ChatGPT – Bing на устройствата си

Репутацията на Google като водеща компания в категорията може да бъде изложена на риск, ако Samsung премине към Bing, в допълнение към стойността на договора от 3 милиарда долара.

В неделя, 16 април, The New York Times съобщи, че служителите на Google са научили, че гигантът в областта на електрониката Samsung обмисля да замени търсачката Google с Bing на Microsoft, задвижван от ChatGPT, в своите устройства.

Вестникът прегледа вътрешни съобщения в Google, описвайки реакцията като „паника“, като договорът на Google със Samsung, отнасящ се до използването на Search по подразбиране в устройствата на Samsung, е на стойност 3 млрд. долара.

The Times уточнява, че макар да не е ясно дали работата на Microsoft с изкуствен интелект е причината, поради която Samsung ще обмисля промяна след последните 12 години, служителите са предположили именно това.

В момента договорът е в процес на договаряне и е напълно възможно Samsung все пак да реши да се придържа към Google.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Според данните на Counterpoint Research за Q4 2022 Samsung има втория най-голям пазарен дял в света за доставени телефони, като Apple е на първо място с 23%.

Ефектът на ChatGPT върху Google

В миналото Microsoft Bing не представляваше значителна заплаха за Google, но добавянето на ChatGPT към него го превърна в един от най-обсъжданите продукти на компанията от Редмънд през последните години. ChatGPT е създаден от OpenAI, която е подкрепена от Microsoft.

ChatGPT, стартирал през ноември 2022 г., беше последван месеци след това от собствения чатбот на Google Bard, който не оказа същото влияние като първия.

Стартирането на ChatGPT през ноември 2022 г. предизвика „червен код“ в Google, като компанията вложи повече усилия в своите усилия за създаване на изкуствен интелект.

ИИ отдавна е изследователска област в Google, с прототипи за технологии за самоуправление и собствени големи езикови модели като LaMDA, който няколко месеца преди старта на ChatGPT влезе в заглавията на вестниците, като един от служителите заяви, че той е разумен.

Възходът на ChatGPT накара Google да обърне по-голямо внимание на продукти, подобни на ChatGPT, тъй като технологиите на OpenAI застрашават най-големия й печеливш продукт – търсенето.

В миналото Google са били против в разработването на чатботове, тъй като те са били склонни към грешки, но предвид натиска, оказван от новия конкурент, директивата може би се е променила малко във фирмата от Маунтин Вю.

Проектът на Google за търсене с изкуствен интелект „Project Magi“

The New York Times обсъди някои от възможните нови промени, които предстоят в продукта на Google за търсене, както и изцяло нова търсачка, задвижвана от изкуствен интелект. Ето и кратък обзор:

Усилията са в рамките на т.нар. проект Magi, който според Times ще предложи на потребителите „много по-персонализирано изживяване“.

Все още няма ясен график за пускането му, но ограничена публична версия може да бъде налична до май 2023 г. В САЩ тя ще бъде пусната ексклузивно първоначално за един милион души, а след това за около 30 милиона до края на годината.
Тя ще бъде по-разговорна, като чат с истински човек, казва Times.
По него работят 160 души. Новите функции ще бъдат добавени първо към съществуващата търсачка, преди да бъде пусната нова търсачка.
Тя все още ще се поддържа от реклами. Тя може да пише код.

Сред другите идеи са GIFI, който ще позволява на потребителите да генерират изображения в резултатите от Google Image, и Searchalong – чатбот, който ще присъства постоянно, докато потребителят сърфира в интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button