Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTНовини

ChatGPT започва да губи потребители

Нарастващата преди това популярност на ChatGPT на OpenAI изглежда за пръв път се е понижила, както отбелязва The Washington Post, което поражда предположения, че зенитът ѝ може би вече е достигнат.

Организацията за интернет статистика Similarweb съобщава, че през юни трафикът към сайта на чатбота с изкуствен интелект както от мобилни, така и от настолни компютри е намалял с близо десет процента в сравнение с предходния месец, което е тревожен знак за OpenAI, която инвестира значителни средства в поддържането на чатбота с изкуствен интелект.

Забележително е, че по-рано тази година ChatGPT беше обявено за най-бързо разрастващото се приложение в историята, като само за два месеца събра 100 Оттогава обаче този рекорд е счупен от Meta’s Threads, което достигна 100 милиона само за пет дни.

Дали това са индикации за предстоящи нови спадове, или просто незначителен неуспех? Дали сме достигнали върха на обществения интерес към изкуствения интелект? Или повтарящите се проблеми на технологията стават все по-очевидни?

Последният звънец
Определянето на точната причина за месечния спад на трафика вероятно е невъзможно. Вестник „Вашингтон пост“ изказва хипотезата, че той може да е свързан с приключването на учебната година, когато студентите излизат във ваканция и по този начин по-рядко използват инструмента, който обикновено се използва за подпомагане на писането на есета.

Няма и гаранции за възобновяване на дейността.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Сачин Дев Дугал, главен изпълнителен директор на стартиращата компания за изкуствен интелект Builder.ai, заяви в интервю за The Washington Post: „Имаше момент, в който всички бяха като: „Уау, това е невероятно“, но след това хората осъзнаха, че не е толкова практично, колкото си мислеха първоначално.“

Много ръководители възхваляват достойнствата на генеративния изкуствен интелект, обявявайки го за технология, която променя правилата на играта и може да реши множество обществени проблеми, като същевременно носи значителни печалби. Въпреки това постоянните недостатъци, като например склонността на чатботовете с изкуствен интелект да фалшифицират факти, хвърлят сянка върху тези грандиозни твърдения. Дори по-лошо, тези измислици могат да бъдат страшно правдоподобни, което може да засили разпространението на дезинформация онлайн.

Общественият интерес не е единственият проблем. Макар че генеративният ИИ направи значителна вълна и се доказа като жизненоважен инструмент за някои професионалисти, регулаторните органи започнаха да бият тревога.

По-рано тази година Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, изрази притесненията си относно предстоящите разпоредби на ЕС, които потенциално биха могли да възпрепятстват развитието на инструменти като ChatGPT.

Въпреки спадовете и опасенията, вероятно ще продължим да чуваме за OpenAI и ChatGPT. След бързия си възход към славата инструментът все още има безброй потребители.

Появяващите се признаци на уязвимост обаче подсказват, че въпреки целия първоначален ентусиазъм, технологията може да не е толкова полезна за средния потребител, колкото се смяташе първоначално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button