Управление на европроекти управление на европроекти
Google Bard

Google пусна Bard – конкурентът на ChatGPT

След първоначалното обявяване през февруари Google отвори ограничен бета достъп до своя чатбот с изкуствен интелект, наречен „Bard“.

Bard е описан като спътник на основната услуга на Google – търсенето – и като „експеримент“, който все още е в процес на разработка.

Преди това той беше достъпен само за „доверени тестери“, но сега обратната връзка с потребителите ще бъде от решаващо значение за подобряване на програмата.

Изградена с езиковия модел за диалогови приложения (LaMDA) на Google, Bard работи, като използва огромни количества данни, за да предвиди как да отговаря на човешки запитвания.

Тя обаче има своите недостатъци и може да предостави неточна или подвеждаща информация. Пускането на Bard идва след успеха на конкурентния чатбот ChatGPT на OpenAI.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

За да изпробват Bard, потребителите могат да се запишат в списъка на чакащите на страницата на Google за пускане на приложението.

Какво е Google Bard и как работи?

Подобно на други чатботове, Google Bard е създаден с помощта на вътрешния софтуер на Google за изкуствен интелект, известен като LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) – чатботът използва огромно количество данни, за да предвиди и предскаже как да отговори на човешките запитвания.

По същество – Google Bard е машина за предсказване на езика, създадена да дава риторично звучащи отговори, а не непременно да предоставя точна информация. Заслужава да се отбележи, че Google призна потенциалните недостатъци на чатбота, а главният изпълнителен директор Сундар Пичай подчерта важността на обратната връзка с потребителите за неговото подобряване.

Макар че при първоначалната демонстрация на Google Bard бяха допуснати неточности и пропуски, това може би се дължи на бързината, с която продуктът беше пуснат на пазара. Мнозина виждат в бързото развитие на Google Bard в отговор на популярността на конкурентния чатбот ChatGPT, създаден от OpenAI.

Оттогава насам различни технологични гиганти се надпреварват да разработват свои собствени публични продукти с изкуствен интелект, включително Microsoft с интеграцията на ChatGPT за Bing и LLaMA на Meta, който все още не е пуснат официално.

Ботът също така подчертава, че все още е „в процес на разработка, докато ChatGPT е пуснат за публично ползване. Това означава, че аз постоянно се уча и подобрявам, докато ChatGPT вероятно ще остане сравнително непроменен.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button