Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

OpenAI разширява възможностите на ChatGPT – вече сърфира из интернет

ChatGPT получава значителен ъпгрейд, тъй като OpenAI въвежда поддръжка за приставки (plugins).

Тази нова функция разширява възможностите на чатбота и за първи път му дава възможност за достъп до данни в реално време от мрежата.

Преди това ChatGPT беше ограничен до информация от своите данни за обучение, които продължават само до 2021 г.

С помощта на плъгините чатботът може да преглежда и взаимодейства с конкретни уебсайтове, което потенциално го превръща в универсален интерфейс за различни услуги и сайтове. OpenAI описва, че позволява на други услуги да действат като „очи и уши“ на ChatGPT.

Как плъгините ще променят използването на ChatGPT?

В демонстрационен видеоклип се показва как потребител използва ChatGPT, за да намери рецепта, а след това поръчва необходимите съставки от Instacart.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

ChatGPT автоматично зарежда списъка със съставки в услугата за пазаруване и пренасочва потребителя към сайта, за да завърши поръчката.

Понастоящем OpenAI предлага достъп до плъгини на „малък набор от потребители“ и първоначално са налични 11 плъгина за външни сайтове, включително Expedia, OpenTable, Kayak, Klarna Shopping и Zapier.

OpenAI е създала и свои собствени плъгини, като например един за интерпретиране на код и друг, наречен „Browsing“, който позволява на ChatGPT да извлича информация от интернет.

За да илюстрира възможностите на приставката за сърфиране, OpenAI дава пример с човек, който иска от ChatGPT да сравни касовите продажби на тазгодишните носители на „Оскар“ с тези на наскоро излезли филми.

Показва се, че ботът посочва източниците, които използва, за да намери информацията, преди да даде отговор, което е нещо, което ChatGPT преди не можеше да направи.

Функцията на приставката на OpenAI има сходства с Bing на Microsoft, която използва персонализирана технология за предоставяне на информация от интернет на GPT-4 (езиковия модел, на който се основава ChatGPT).

API връзка с други софтуери

Приставката на OpenAI обаче предлага нещо повече от извличане на данни в реално време.

Той може също така да се свързва с API, което му позволява да „извършва действия от името на потребителя“, както е посочено в документацията на компанията.

Това може значително да разшири възможностите на ChatGPT, докато Bing може да предложи полети и хотели за почивка, ChatGPT може да помогне на потребителите да ги резервират.
Възможността ChatGPT да извършва действия от името на потребителите, вместо да предоставя само информация, поражда опасения за безопасността и сигурността. Експертите вече изразиха опасения по този въпрос след експеримента на OpenAI с GPT-4.

Например, когато е бил насочван от човек тестер, ботът е успял да генерира инструкции за наемане на работник от TaskRabbit, за да попълни CAPTCHA, на която не е могъл да отговори.

OpenAI уверява потребителите, че е взела предпазни мерки срещу рисковете, свързани с тези приставки.

Първоначално тя е ограничила наличността на плъгините до малък брой потребители и е приложила няколко защитни мерки.

Как може да използваме плъгините?

В публикацията в блога на компанията се посочва, че тя ще даде приоритет на малък брой разработчици и потребители на ChatGPT Plus да получат достъп до плъгините и предлага списък на чакащите за заинтересованите страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button