Управление на европроекти управление на европроекти
Apple

Колко сигурна е Apple Intelligence: Всичко, което Apple е споделила досега

Apple Intelligence: Нов подход към изкуствения интелект и поверителността

Apple представи Apple Intelligence – пакет от функции, предназначени да предложат по-лични и частни преживявания с изкуствен интелект в сравнение с конкурентите. Този нов подход използва локална обработка на ИИ в устройства като iPhone, iPad и Mac, задвижвана от персонализирани невронни двигатели в чиповете от сериите A и M. Apple Intelligence използва знанията, съхранявани локално в устройствата, за да обработва заявките, а за по-сложни задачи разчита на нови сървъри, наречени Private Cloud Compute, за достъп до по-големи модели, работещи на Apple Silicon.

Private Cloud Compute: Повишаване на сигурността и поверителността

Private Cloud Compute има за цел да разшири защитата на личните данни и сигурността на хардуера на Apple до сървърния шкаф. Той се изпълнява на Apple Silicon, според информацията M2 Ultra, и е проектиран да бъде непостоянен и лесно проверим. Apple твърди, че след като заявката бъде обработена и завършена, всички използвани данни се изтриват, а IP адресът на устройството, което прави заявката, се маскира, подобно на функцията iCloud Private Relay, предлагана като част от iCloud+. Независими експерти могат да инспектират кода, който се изпълнява на силиконовите сървъри на Apple, за да проверят поверителността, а Private Cloud Compute криптографски гарантира, че устройствата на Apple не говорят със сървърите, освен ако софтуерът им не е публично регистриран за проверка.

Интеграция на ChatGPT и съгласие на потребителите

Apple Intelligence може да изпраща заявки към ChatGPT, ако се нуждае от външно знание или ако потребителите изрично искат текст или изображения, генерирани от моделите на OpenAI. Като първо ниво на защита потребителите трябва да се съгласят да изпратят искането си и необходимата информация на ChatGPT, преди Apple Intelligence да направи каквото и да било. Освен това Apple казва, че IP адресите отново са скрити, а OpenAI няма да съхранява направените заявки. Въпреки това, ако потребителите имат план ChatGPT Plus и решат да го свържат с Apple Intelligence, те са обект на обичайната политика за поверителност на OpenAI.

Подходът на Apple към изкуствения интелект и поверителността

Подходът на Apple към ИИ и поверителността е разработен така, че да предотвратява нарушения на поверителността в най-лошия случай. Той използва структурата на самия Apple Intelligence, мощния персонализиран силиций на компанията и условията на сделката на Apple с партньори от трети страни, за да работи. Apple би се радвала повече от Apple Intelligence да живее в устройствата, а не в облака, но докато това се случи, този подход ще трябва да се приложи. Дизайнът на Apple Intelligence и Private Cloud Compute наистина изглежда така, сякаш може да предотврати случването на нещо ужасно с личната информация, която тези модели трябва да виждат, за да бъдат полезни.

Заключение

Apple Intelligence е обмислен подход към защитата на личните данни в една по своята същност по-малко сигурна софтуерна среда, базирана на облак. Компанията е предприела стъпки, за да гарантира, че информацията на потребителите е защитена, а дизайнът на Apple Intelligence и Private Cloud Compute наистина изглежда така, сякаш би могъл да предотврати нещо ужасно да се случи с личната информация, която тези модели трябва да видят, за да бъдат полезни. Функциите се предлагат без допълнителни разходи за собствениците на iPhone, iPad и Mac, което ги прави уникално предложение в областта на изкуствения интелект.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button