Управление на европроекти управление на европроекти
Apple

Facebook и Instagram използват данните ви и не можете да се откажете от тях

Фейсбук и Инстаграм използват данните ви и не можете да се откажете

Фейсбук и Инстаграм използват данните на потребителите, за да обучават моделите си за изкуствен интелект, и няма възможност да се откажете.
Тази практика поражда опасения относно съгласието на потребителите и неприкосновеността на личния живот, особено в Австралия, където са необходими по-строги закони за защита на личните данни.

Обучение на изкуствен интелект с данни на потребителите

Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, използва потребителски данни за обучение на своите модели на изкуствен интелект.
Това включва публикации, снимки и друго съдържание, споделено в платформите. Дори потребителите да нямат акаунт в Meta, компанията може да използва някои данни за тях за своите продукти с изкуствен интелект, например ако те се появят в изображение, споделено публично от друг потребител. Криптираните съобщения, изпратени през WhatsApp или Messenger, са изключени от тази практика.

Европейска опция за отказване

Потребителите в Европейския съюз имат възможност да се откажат от използването на техните данни за обучение по изкуствен интелект поради по-строгите закони за защита на личните данни в този регион.
Австралийските потребители обаче нямат тази възможност, което подчертава необходимостта от по-строги закони за защита на личните данни в Австралия.

Съмнения относно използването на данни

Използването на потребителски данни за обучение с ИИ поражда опасения относно съгласието на потребителите и неприкосновеността на личния живот. Известно е, че генеративните инструменти за ИИ създават точни копия на своите данни за обучение, което означава, че личната информация на потребителите може да бъде използвана без тяхното изрично съгласие.
Тази практика е критикувана от защитници на неприкосновеността на личния живот и експерти, които твърдят, че потребителите трябва да имат по-голям контрол върху начина, по който се използват техните данни.

Призив за по-строги закони за защита на личните данни

В Австралия все по-често се призовава за по-строги закони за защита на личните данни, които да защитават данните на физическите лица. Едуард Сантоу, бивш комисар по правата на човека, твърди, че австралийските закони за защита на личните данни са остарели и трябва да бъдат модернизирани, за да се справят с проблемите, породени от обучението на ИИ върху данни на потребителите.
Той смята, че потребителите трябва да имат по-голям контрол върху начина, по който се използват техните данни, и че правителството трябва да очертае ясни червени линии по отношение на защитата на личните данни.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Алтернативни подходи

Някои компании прилагат различен подход към обучението на ИИ. Например Apple не обучава моделите си с частни данни или взаимодействия с потребителите, а Leonardo Ai, австралийски стартъп, обучава моделите си с лицензирани, синтетични и отворени данни, а не с потребителски данни. Тези компании комуникират ясно със своите потребители за това как се използват техните данни, което помага за поддържане на доверието.

Неотложна необходимост от регулаторни действия

Нараства необходимостта от регулаторни действия за решаване на проблемите, породени от обучението на ИИ върху потребителски данни. Експертите твърдят, че има кратък период от време, за да се гарантира, че защитата на неприкосновеността на личния живот и интелектуалната собственост се прилага, преди надпреварата във въоръжаването с ИИ да премине в друга фаза. Това подчертава необходимостта от спешни действия, включително реформиране на австралийското законодателство за защита на личните данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button