Управление на европроекти управление на европроекти
Google Bard

Най-добрите чатботове с изкуствен интелект, които да изпробвате: ChatGPT, Bard и др.

Идеята за чатботове съществува още от първите дни на интернет. Но дори в сравнение с популярните гласови асистенти като Siri, генерираните чатботове на съвременната епоха са много по-мощни.

Да, можете да разговаряте с тях на естествен език. Но тези чатботове с изкуствен интелект могат да генерират всякакъв вид текст – от поезия до код, и резултатите наистина са вълнуващи. ChatGPT остава в светлината на прожекторите, но тъй като интересът продължава да расте, все повече съперници се появяват, за да оспорят короната му.

ChatGPT

MacBook Pro на бюро, на чийто дисплей се показва уебсайтът на ChatGPT.

Това е очевидно, но никоя дискусия за чатботовете не може да се проведе, без да се спомене първо пробивът на OpenAI. Откакто стартира през ноември 2022 г., ChatGPT направи идеята за генериране на текстове с изкуствен интелект масова. Това вече не беше изследователски проект – той се превърна във вирусен хит, като бързо се превърна в най-бързо развиващото се технологично приложение на всички времена, което само за няколко месеца се похвали с над 100 милиона потребители. Мощността и точността на чатбота за естествен език са основната притегателна сила, но фактът, че той беше направен безплатен за изпробване от всеки, също беше важен.

ChatGPT е изграден на базата на GPT-3.5 – надежден LLM (Large Language Model), който създава впечатляващи разговори на естествен език. Той обаче е ограничен до знания от периода до 2021 г., така че не може да получи достъп до информация, която се основава на събития след това. Въпреки това ChatGPT е особено добър в творческите текстове, така че ако поискате от него да напише истории или да си представи сценарии, той е забележително добър. Докато не бъде детрониран, ChatGPT ще остане основният вариант за експериментиране с чатботове с изкуствен интелект, независимо дали за ускоряване на работните процеси, или просто за забавление.

ChatGPT Plus

OpenAI обяви най-новата си итерация на ChatGPT с по-голяма точност и креативност.

Като се възползва от успеха на ChatGPT, OpenAI бързо пусна платена услуга, наречена ChatGPT Plus. По онова време тя изглеждаше като прост начин хората да скочат в началото на опашката, която ставаше все по-дълга в пиковите часове. ChatGPT Plus обаче беше нещо повече от това. След пускането на GPT-4 потребителите получиха достъп до много по-мощен чатбот с изкуствен интелект.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

В сравнение с GPT-3.5 този по-усъвършенстван модел се оказа значително по-мощен от версията, налична в безплатния ChatGPT, особено като инструмент за сътрудничество по по-дългосрочни творчески проекти. Всъщност, въпреки колко млад е той, хората вече са направили някои невероятни неща с него, включително програмиране на цяла игра от нулата. Плъгините са друго основно предимство на ChatGPT Plus, които значително разширяват възможностите му, като някои от най-добрите ChatGPT плъгини ви позволяват да адаптирате чатбота си към конкретни нужди, като например взаимодействие с PDF файлове, извършване на изчисления или дори търсене в интернет.

Когато става въпрос за най-мощния чатбот с изкуствен интелект, с който можете да се сдобиете, 20-те долара на месец за ChatGPT Plus си заслужават повече от това.

Google Bard

Google Bard в отворен прозорец.

Извън екосистемата на OpenAI, Google е първият сериозен конкурент, който се изправи на крака с пускането на Google Bard, който все още е категоризиран като „експеримент“ от компанията. Чатботът обаче започна трудно, като се препъна в отговора на въпрос по време на първия предварителен преглед на демонстрацията, което изглеждаше толкова зле, че доведе до спад на акциите на компанията.

Оттогава насам компанията бавно пуска все повече и повече хора в безплатния предварителен преглед чрез своя списък с чакащи, дори и Google да признава, че едва сега започва. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай дори го нарече „супиран Civic“ в сравнение с ChatGPT, като същевременно отрече твърденията, че е бил обучен частично на ChatGPT.

Това не е добър външен вид за компания с размерите на Google, но тя изглежда решена да подобри Bard и да го превърне в сериозен конкурент на ChatGPT.

Bing Chat

Bing Chat, показан на лаптоп.

Microsoft беше ранен инвеститор в бързия успех на ChatGPT, като бързо пусна свой собствен модел, базиран на същата технология. Bing Chat, както може да се предположи от името, вгражда естествения езиков генеративен изкуствен интелект на OpenAI в собствените продукти на Microsoft. Чрез новия Bing чатботът с изкуствен интелект е само на едно кликване разстояние от конвенционалното търсене в Bing. Microsoft е направила и много промени, включително добавяне на връзки към източника, различни режими за стесняване на резултатите, предложени последващи подкани и дори Edge Copilot, който води чата с ИИ с вас, независимо на коя уебстраница се намирате. Microsoft дори продължава да внедрява Bing Image Creator директно в Bing Chat, което е чудесно допълнение.

Разбира се, уловката на всичко това е, че ще трябва да изтеглите най-новата версия на браузъра Edge. Това е жалко, както и доста строгите ограничения за това колко сесии можете да имате на ден. Все пак Microsoft остава един от най-големите играчи в играта, решен да внедри режими „Копилот“ във всички свои най-важни продукти и приложения, като например еквивалента на ChatGPT, вграден директно в Word или Excel. В сравнение с по-простия ChatGPT, Bing Chat е най-достъпната и удобна за потребителя версия на чатбот с изкуствен интелект, която можете да получите.

PerplexityAI

Приложение Perplexity AI, работещо на iPhone 14 Pro.

Bing Chat и Google Bard са директни алтернативи на ChatGPT, но PerplexityAI прави нещо съвсем различно. Да, това е чатбот, но той добавя интересен социален елемент. Не само че можете да зададете какъвто и да е въпрос или да дадете на PerplexityAI каквато и да е подкана, но можете също така да откриете популярни търсения и „теми“, които ви дават доста добра представа за това какво се случва в света в момента. Представете си го като интегриране на Google Trends директно в Google Search – всичко това подобрено от изкуствен интелект.

Говорейки за AI, PerplexityAI използва GPT-3, така че макар да не е толкова точен или мощен като ChatGPT, той има легитимен LLM (голям езиков модел) зад себе си. Той също така разполага с предложени последващи въпроси, за да се задълбочи в подсказките, както и с връзки към източници за малко необходима достоверност на отговорите. Безплатното приложение за iOS е елегантно и лесно за използване, като представлява отлична алтернатива на ChatGPT.

JasperAI

JasperAI помага да се напише биография за профил във Facebook.

Ако вашата компания или организация търси нещо, което да помогне конкретно за професионалните творчески нужди, JasperAI е една от най-добрите възможности. Той помага най-много на творческите специалисти, като може да зададете точно какъв тип текст търсите. Нуждаете се от надпис за публикация в Instagram? Какво ще кажете за професионален имейл, сценарий за YouTube или дори за напълно написана публикация в блог? Именно тези специфични платформи и формати са това, в което JasperAI твърди, че се отличава.

Въпреки че професионалните случаи на употреба са във фокуса на JasperAI, компанията има и безплатно разширение за Chrome, което ви позволява да пренесете генерирания от AI текст в по-обикновени условия, като например писане на лични имейли или публикации във Facebook.

ColossalChat

На екрана на MacBook се появява стихотворение ColossalChat за ChatGPT.

Първоначалните версии на ChatGPT предвиждаха чатбот с изкуствен интелект с изцяло отворен код, но преминаването към частна компания промени тази цел. ColossalChat е новодошъл на сцената, който възвръща тази атмосфера на отворен интернет. Той е безплатен за използване и вече е достъпен в браузърите, което го прави солидна алтернатива на ChatGPT, когато е с ограничен капацитет. Тя може да говори на китайски и на английски език и дори може да пише код.

Но не само това, характерът на отворения код на ColossalChat е това, което го прави важен. Той се основава на LlaMa (Large Language Model Meta AI), който е модел на естествен език с отворен код на Meta, което позволява най-близкото нещо, което е налично в момента, до напълно отворена версия на ChatGPT. Това прави ColossalChat по-важен за разработчиците и бъдещето на реализациите на изкуствен интелект, но със сигурност е готов и за всеки, който иска просто да отиде и да го изпробва.

YouChat

YouChat е показан в прозорец, в който се отговаря на въпрос за таекуондо.

You.com е малко известна алтернатива на Google за търсене от 2021 г. насам, но също така е един от първите пионери в прилагането на текст, генериран от AI, в своите продукти. YouWrite позволява на ИИ да напише конкретен текст вместо вас, докато YouChat е по-пряк клонинг на ChatGPT. Има дори функции на You.com за кодиране, наречени YouCode, и за генериране на изображения, наречени YouImagine. Всички тези програми са базирани на моделите GPT-3 на OpenAI (с изключение на YouImagine, който използва стабилна дифузия). Това означава, че тя е доста умела в генерирането на творчески текст или в отговарянето на сложни въпроси. За съжаление, това означава, че тя не е толкова полезна, колкото ChatGPT, която в момента е базирана на GPT-3.5.

YouChat също така предлага допълнителни ресурси за продължаване на изследването и връзки към свързани теми, което е удобно.

Така че, макар и да не е толкова впечатляваща, ако търсите алтернатива, тя е близо до това да ви предостави същото преживяване като ChatGPT.

Back to top button