Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

OpenAI ограничава достъпа до услуги в Китай

OpenAI обяви, че от 9 юли ще блокира достъпа на физически лица в Китай до своите услуги, включително ChatGPT.

Това решение идва въпреки факта, че услугите на OpenAI не са официално достъпни в Китай. Понастоящем потребителите и разработчиците от Китай имат достъп до тези услуги чрез API на OpenAI.

Причина за ограничението

Причината за действията на OpenAI остава неясна. Неотдавна компанията обяви спирането на тайни кампании за влияние, включително една, свързана с Китай, която злоупотребяваше с нейните модели на изкуствен интелект за разпространяване на дезинформация онлайн. Този ход е в унисон с натиска на американското правителство върху американските технологични фирми за ограничаване на достъпа на Китай до усъвършенствани технологии, разработени в Съединените щати.

Влияние върху китайските стартъпи

Решението на OpenAI може да повлияе на множество китайски стартиращи компании, които са създали приложения, използващи обширните езикови модели на OpenAI.

Тези стартъпи ще трябва да намерят алтернативни решения за интегриране на възможностите на изкуствения интелект в своите приложения.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Препоръки на OpenAI

В насоките на OpenAI се уточнява, че потребителите, които се опитват да получат достъп до нейните продукти в неподдържани държави, могат да бъдат блокирани или спрени. Тази стъпка компанията не беше предприемала изрично досега.

Въпреки че услугите на OpenAI са достъпни в над 160 държави, Китай не е сред тях.

Уведомление за потребителите

OpenAI започна да информира потребителите в Китай по имейл за намерението си да ограничи достъпа от 9 юли.

Представител на OpenAI заяви: „Предприемаме допълнителни мерки, за да спрем трафика на API от региони, в които услугите на OpenAI не се поддържат“.

Това решение може да има значителни последици за индустрията на изкуствения интелект в Китай.

Решението на OpenAI да ограничи достъпа до услугите си в Китай подчертава нарастващото напрежение между САЩ и Китай по отношение на използването на усъвършенствани технологии.

Този ход може да доведе до промяна в начина, по който се разработва и използва ИИ в Китай, което потенциално може да повлияе на технологичната индустрия на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button