Управление на европроекти управление на европроекти
Технологии

Amazon разработва собствен чатбот с AI, но дали не е твърде късно?

Чатботът с изкуствен интелект на Amazon: Нов играч на пазара

Amazon работи по чатбот с изкуствен интелект, който да се конкурира с ChatGPT на OpenAI, но не е ясно дали не е твърде късно да навлезе на пренаселения пазар. Очаква се новият чатбот с кодово име Metis да бъде базиран на браузър и да предоставя основни отговори на базата на текст и изображения в разговорния стил.

Какво отличава Metis

Metis се захранва от модела на AI на Amazon Olympus, който е по-мощен от публично достъпния модел Titan.

Чатботът има за цел да използва разширеното генериране на извличане (RAG), за да получи достъп до информация извън данните за обучение.

Това означава, че Metis може да предоставя актуална информация като цени на акции или спортни резултати, което го прави по-полезен от други чатботове.

Освен това Metis ще предоставя връзки към източниците на отговорите, които дава, като позволява на потребителите да решат дали да се доверят на информацията.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Амбициите на Amazon в областта на изкуствения интелект

През изминалата година Amazon агресивно навлиза в областта на изкуствения интелект. През април 2023 г. компанията обяви собствен набор от технологии за ИИ, които компаниите могат да използват за изграждане на генеративни приложения за ИИ.

Този ход се разглежда като значителна стъпка в стратегията на Amazon за ИИ, тъй като позволява на компанията да се конкурира директно с OpenAI на Microsoft и други участници на пазара на ИИ.

Конкуренция с утвърдени играчи

Пазарът на чатботове с изкуствен интелект е пренаселен, с утвърдени играчи като ChatGPT, Microsoft Copilot, Claude на Anthropic, Llama на Meta и Perplexity.ai.

За да се открои, Amazon трябва да разграничи Metis от конкуренцията. Простото съвпадение с възможностите на съществуващите чатботове няма да е достатъчно. Amazon трябва да предложи нещо ново и иновативно, за да привлече потребителите.

Дата на пускане и планове

Амазон планира да пусне Metis през септември 2024 г., което ще съвпадне с голямо събитие, посветено на Alexa.

Компанията работи и по усъвършенствана версия на Alexa, задвижвана от изкуствен интелект, наречена „Remarkable Alexa“, която може да удвои разходите за абонамент. Успехът на Metis ще зависи от това колко добре може да се конкурира с утвърдените играчи и да предлага уникални функции, които потребителите намират за ценни.

Заключение

Навлизането на Amazon на пазара на чатботове с изкуствен интелект с Metis е значителен ход, но предстои да видим дали ще успее да се наложи.

Компанията трябва да разграничи своя чатбот от конкуренцията и да предложи нещо ново и иновативно, за да привлече потребителите. С планираната дата на пускане през септември 2024 г. Amazon има шанс да направи силно впечатление на пазара.

Не е ясно обаче дали не е твърде късно да навлезе в претъпкания пазар, доминиран от утвърдени играчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button