Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTНовини

Законът на ЕС за изкуствения интелект е близо. Предстои приемането на нормативна уредба за ИИ в САЩ

Шест месеца след като ChatGPT се превърна в успех за една нощ, САЩ и ЕС се надпреварват да разработват правила и проектозакони, за да се справят както с ползите, така и с рисковете от генеративния AI.

Тези дни новините за усилията за регулиране на ИИ се натрупват толкова бързо, че е трудно да се проследят. Но сега определено е моментът да се размърдате и да обърнете внимание – защото регулирането на ИИ предстои, независимо дали организациите са готови за него или не.

Компаниите със сигурност са готови да се възползват от предимствата на генеративния ИИ: Според ново проучване на McKinsey въздействието на генеративния ИИ върху производителността може да добави трилиони долари стойност към световната икономика.

Но съществуват и множество рискове, свързани с мощния ИИ, които не могат да бъдат пренебрегвани – от системи за ИИ, които дават необективни резултати, до неразрешени дълбоки фалшификати, опасения за киберсигурността и високорискови случаи на военна употреба.

И така, САЩ и ЕС се движат толкова бързо, колкото… ами, толкова бързо, колкото могат правителствата. Ето един преглед на състоянието на регулирането на ИИ:

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Законът на ЕС за изкуствения интелект все още не е готов

Съжаляваме, но Законът на ЕС за изкуствения интелект не е подписан, запечатан и предаден. Но две години след като бяха предложени проектоправила и много месеци след началото на преговорите, законодателството – което ще създаде първата цялостна регулация на ИИ около високорисковите системи за ИИ, прозрачността за ИИ, които взаимодействат с хора, и системите за ИИ в регулираните продукти, се насочва към финалната отсечка. Миналата седмица Европейският парламент беше третата от трите основни институции на ЕС, която прие проектозакона, след Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

Следващият етап се нарича тристранен, когато законодателите на ЕС и държавите членки договарят окончателните детайли на законопроекта.

Според Брукингс очевидно този тристранен диалог ще протече доста бързо – Европейската комисия се надява да гласува Акта за изкуствения интелект до края на 2023 г., преди всякакви политически последици от изборите за Европейски парламент през 2024 г.

Плановете за регулиране на изкуствения интелект в САЩ изостават значително от ЕС… засега

Усилията на САЩ за регулиране на ИИ не са близо до финалната линия – въпреки че множество щати и общини са приели или въвели различни законопроекти, свързани с ИИ. Но в момента федералното правителство преминава през множество изслушвания и форуми за евентуално регулиране на ИИ, като целта е да започне да определя приоритети за това какво трябва да се регулира и как.

Например, президентът Байдън беше в Сан Франциско на среща с експерти и изследователи в областта на ИИ, а офисът на началника на канцеларията на Белия дом заседава няколко пъти седмично, за да разработи начини, по които федералното правителство да гарантира безопасното използване на изкуствения интелект, съобщиха от администрацията на Байдън.

Междувременно показанията на Сам Олтман пред подкомисията на Сената бяха само началото на поредица от изслушвания в Конгреса по всички теми – от ИИ и правата на човека до това как ИИ може да допринесе за „иновациите в посока на националните интереси“

Разбира се, САЩ едва ли започват от нулата: През октомври миналата година Белият дом публикува своя проект за Закон за правата на ИИ. Разработен от Службата на Белия дом за научна и технологична политика (OSTP), проектът е необвързващ документ, който очертава пет принципа, които трябва да ръководят проектирането, използването и внедряването на автоматизирани системи, както и технически насоки за прилагане на принципите, включително препоръчителни действия за различни федерални агенции. През януари беше публикувана Рамката на NIST за управление на риска от ИИ за надежден ИИ. А през май администрацията на Байдън обяви, че ще направи публична оценка на съществуващите генеративни системи за ИИ и че Службата за управление и бюджет ще публикува за обществено обсъждане проект на политически насоки за използването на системи за ИИ от правителството на САЩ.

OpenAI лобира пред ЕС, за да получи по-малко регулации, докато казва на САЩ, че иска повече

Според ново разследване на TIME, докато Сам Алтман е лобирал за смекчаване на елементи от Закона за изкуствения интелект на ЕС, за да се намали регулаторната тежест за компанията.

През 2022 г. OpenAI твърди, че Законът за изкуствения интелект на ЕС не трябва да счита GPT-3, предшественика на ChatGPT и DALL-E 2, за „високорисков“, което би изисквало по-голяма прозрачност, проследимост и човешки надзор.

Но в показанията на Сената през май Алтман заяви, че „се нуждаем от нова рамка“, която надхвърля раздел 230, за да регулира ИИ, и че оправомощаването на агенцията да издава лицензи и да може да ги отнема „очевидно … трябва да бъде част от това, което агенцията може да направи“

Обществената подкрепа нараства, но Конгресът е имал малък успех в регулирането на технологиите

Конгресът на САЩ прави почти ежедневни стъпки по отношение на регулирането на изкуствения интелект. Днес сенатор Чък Шумър представи дългоочаквана законодателна рамка в реч, като предупреди, че „Конгресът трябва да се присъедини към революцията на ИИ“ сега или рискува да загуби единствения си шанс да регулира мощната технология.

Обществената подкрепа за регулирането на ИИ очевидно нараства: Според проучване, публикувано миналия месец, мнозинството – 54% – смятат, че Конгресът „трябва да предприеме бързи действия за регулиране на ИИ по начин, който насърчава неприкосновеността на личния живот, справедливостта и безопасността и осигурява максимална полза за обществото при минимални рискове“

Но за съжаление, Конгресът също няма какво да покаже от годините на опити за регулиране на технологиите. Макар че и през миналата година имаше множество изслушвания, доклади и предложения, Конгресът приключи 2022 г., без да предприеме сериозни стъпки за регулиране на големите технологии.

Очаквайте дълго, горещо лято, когато става въпрос за регулиране на изкуствения интелект

Без значение как ще се развият усилията за регулиране на ИИ, през следващите няколко месеца можете да очаквате много новини по темата. Белият дом счита ИИ за „основен приоритет“, а в Конгреса са планирани още изслушвания. Дори на държавно и местно ниво има много предложения за обсъждане: През юли например започва прилагането на закона на Ню Йорк за автоматизирания инструмент за вземане на решения за наемане на работа (AEDT), един от първите в САЩ, целящ да намали пристрастията при решенията за наемане на работа и за наемане на работа, управлявани от ИИ.

А в ЕС законодателите ще работят, за да доведат до финала Закона на ЕС за ИИ – и ако имат някакъв шанс да получат окончателно одобрение на законопроекта до края на тази година, със сигурност ще преговарят през цялото лято.

Back to top button