Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Microsoft Azure OpenAI вече позволява на предприятията да подават собствени данни към ChatGPT

Microsoft наскоро стартира новаторска функция в услугата си Azure OpenAI. Сега тя позволява на предприятията да подават своите собствени данни директно в GPT-4 или ChatGPT.

Известна като „Azure OpenAI върху вашите данни“, новата функционалност премахва необходимостта предприятията да прецизират и обучават собствените си генеративни модели на AI. Понастоящем тя е налична като публична предварителна версия чрез услугата Azure OpenAI.

Анди Битман, старши мениджър продуктов маркетинг за Azure, нарече новата функция „силно желана от клиентите възможност“.

Той подчерта още, че тя има потенциал за събиране на ценна информация за клиентите, за монетизиране на достъпа до данни и за получаване на задълбочена информация за индустрията и конкурентите.

Кратък преглед на функцията: Как работи тя?

Услугата Azure OpenAI вече поддържа свързване към няколко източника, включително Azure Cognitive Search, контейнер за съхранение Azure Blob и локални файлове. С новата си възможност услугата Azure OpenAI Service може да извлича и свързва необходимите данни от всеки източник.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Когато потребителят изпълни заявка в Azure, облачната услуга на Microsoft идентифицира вътрешните корпоративни данни, необходими за нейното изпълнение. След това данните се извличат и се комбинират с първоначалното запитване, за да се създаде ново запитване.

Microsoft Azure OpenAI предава новото запитване на избрания модел на изкуствен интелект. Моделът на ИИ изпълнява заявката и предоставя резултата, който след това се изпраща обратно на потребителя.

Microsoft обясни, че заедно с Azure Cognitive Search, Azure OpenAI на вашите данни определя какво данни, които трябва да извлече въз основа не само на данните, въведени от потребителя, но и на наличната история на разговорите.

Фокусът на Microsoft върху патентованите данни

Microsoft вече е инвестирала над 10 милиарда долара в OpenAI. Сега технологичният гигант интегрира с бързи темпове инструментите и моделите за изкуствен интелект на стартъпа в продукти и услуги в огромното си портфолио.

Фокусът на Microsoft върху проучването на начини за създаване на персонализирани модели на ИИ, способни да генерират по-специфични резултати, е доста очевиден. Тези модели не са ограничени от обучението си – те са персонализирани за конкретни приложения и организации.

Доставчиците започнаха да се занимават с това през последните месеци, когато иновациите в областта на генеративния ИИ набраха скорост.

Подходът не е съвсем нов – той е тема на обсъждане от години. По-късно миналата година Nvidia пусна NeMo. Рамка, изградена в рамките на по-голямата ѝ платформа за изкуствен интелект – тя дава възможност на организациите да подобряват своите LLM, като използват собствени данни.

По време на подготовката за изложението GTC 2023 на Nvidia през март вицепрезидентът на компанията за корпоративни изчисления Манувир Дас заяви пред журналисти, че много корпоративни компании „се интересуват от създаването на модели за собствени цели със собствени данни“.

Гигантът за графични процесори си сътрудничи със ServiceNow няколко месеца след събитието. Екипното сътрудничество позволи клиенти, използващи инструменти за изкуствен интелект на Nvidia и облачната платформа на ServiceNow, за да обучават свои собствени модели на ИИ.

Предупреждения за новата функционалност

Microsoft Azure OpenAI за вашите данни има няколко недостатъка. Всеки отговор на модела има максимален лимит на токените от 1500, което включва заявката на потребителя, системните съобщения, вътрешните подкани, извлечените документи за търсене и отговора.

Следователно от потребителите се изисква да разделят дългите въпроси на няколко малки.

Функционалността може потенциално да породи сериозна загриженост за сигурността чрез изтичане на корпоративни тайни в публичното пространство чрез обучение на своите модели на изкуствен интелект.

Неотдавна повече от 100 000 компрометирани акаунти бяха открити за продажба в тъмната мрежа. Тъй като ChatGPT съхранява записите за всеки разговор по подразбиране, това може да остави уязвима и чувствителна фирмена информация.

Все пак Microsoft Azure OpenAI за вашите данни изглежда доста обещаващо. Остава да се види дали новата функционалност ще намери широко приложение сред големите предприятия въпреки неговите недостатъци и потенциални рискове.

Back to top button