Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Най-добрият ChatGPT Prompt, който трябва да опитате за по-полезни резултати

Нещо, което не всички разбират за чатботовете, задвижвани от изкуствен интелект, е, че те не могат точно да анализират езика – поне не по начина, по който го правят хората. Можете да кажете нещо на някого с напълно изкривен синтаксис, но той все пак ще разбере какво се опитвате да предадете, след като помисли за момент. Един изкуствен интелект обаче е обучен да разбира езика въз основа на строги правила и дефиниции от учебниците, така че когато въведете нещо, което не се придържа стриктно към тези дефиниции, той може да не ви разбере напълно.

За да се възползвате максимално от изкуствен интелект като ChatGPT, трябва да мислите като изкуствен интелект и да съобразявате входните си данни с него. Вместо просто да казвате това, което искате да кажете, както обикновено го казвате, трябва да оформите входа си като формула, като поставите съответната информация в определен ред, за да увеличите шансовете ChatGPT да анализира всичко по желания от вас начин.

Приложението на деня в YouTube е направило точно това, тъй като е намерило синтезиран метод за подтикване на ChatGPT да даде най-последователните и кратки отговори на вашите въпроси.

Перфектната формула

ИИ като ChatGPT виждат света като формули и набори от данни. Всичко трябва да се вмести в няколко спретнати пакета, за да се гарантира, че ИИ правилно разбира нещата, които казвате, в правилния ред, в който ги казвате. Лесно е да се забравят правилата за структурата на изречението, със субектите и предикатите и всичко останало, но за да създадете идеалния вход, трябва да го начертаете в главата си.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Според App of the Day идеалният вход на ChatGPT се състои от четири отделни елемента: контекст, специфика, намерение или цел и формат на отговора.

За контекста посочете причината, поради която търсите желаната информация. Например, да кажем, че искате да научите за стрийминг услуги за вашето семейство. Можете да кажете „Аз съм родител на дете, което се интересува от стрийминг услуги“ Това дава на ChatGPT представа за какво се нуждаете от информацията, така че да може да отговаря на въпроси с най-голяма релевантност за лицето, което ги задава.

За конкретиката и намерението кажете точно какво искате и за какво. От какво за стрийминг услугите се интересувате? Можете да кажете „Кои са най-популярните стрийминг услуги за съдържание, безопасно за деца?“ И накрая, за формата, посочете как искате да бъде представена информацията. В този случай бихте казали „Напишете я като списък с точки“ Това предпазва ChatGPT от предоставяне на излишна или несвързана информация.

Запомнянето на този ред на операциите от четири части би трябвало да ви осигури отличен отговор.

Back to top button