Управление на европроекти управление на европроекти
ИнструментиТехнологии

Мъск стартира изкуствен интелект, конкурент на ChatGPT на OpenAI

Елон Мъск, визионерът зад SpaceX и Tesla, представи най-новото си начинание – система за изкуствен интелект, създадена да се състезава с ChatGPT на OpenAI. Този нов ИИ, наречен „NeuraSphere“, е продукт на компанията на Мъск Neuralink, която е известна със своята прогресивна работа в областта на невротехнологиите.

NeuraSphere

Обявяването на Мъск за NeuraSphere предизвика вълни в технологичната индустрия, тъй като това означава значителна промяна в сферата на изкуствения интелект. Милиардерът-предприемач е изразявал своите опасения относно ИИ, наричайки го „най-голямата екзистенциална заплаха“ за човечеството. Въпреки това, с NeuraSphere, Мъск изглежда приема активен подход към оформянето на бъдещето на ИИ.

NeuraSphere е създаден да бъде разговорен ИИ, много подобен на ChatGPT, но с уникална особеност. Той е създаден да използва мощта на технологията за мозъчно-машина интерфейс на Neuralink. Това означава, че NeuraSphere би могъл потенциално да взаимодейства директно с човешкия мозък, предлагайки ниво на взаимодействие и разбиране, далеч надвишаващо това, което сегашните системи за ИИ могат да постигнат.

Влизането на Мъск в сферата на ИИ се вижда като директно предизвикателство към OpenAI, организацията зад ChatGPT. OpenAI бе съоснована от Мъск, но той по-късно напусна борда поради конфликт на интереси с разработката на ИИ в Tesla за автомобили с автопилот. Оттогава OpenAI е направил значителни стъпки в изследванията и разработката на ИИ, като ChatGPT е едно от най-забележителните им постижения.

Стартирането на NeuraSphere предизвика оживена дискусия в технологичната общност. Докато някои го виждат като революционна стъпка напред, други изразяват опасения относно етичните последствия от такава напреднала технология за ИИ. Докато светът наблюдава с удържано дишане, едно е ясно: състезанието за оформяне на бъдещето на ИИ стана още по-интензивно.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button