Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Какво не знаеш, че ChatGPT може…

От самото си създаване ChatGPT трансформира областта на разговорния изкуствен интелект.

В поредицата ни „Страхотни подсказки на ChatGPT“ се впускаме в дълбочина в способностите на ChatGPT, като изследваме някои от най-впечатляващите подсказки, които демонстрират изключителния потенциал на тази усъвършенствана технология.

Ето какво вероятно не сте предполагали, че този велик инструмент може:

Да работи като SQL терминал

Free Data Codes through Eyeglasses Stock Photo

Ето примерна команда как може да го накарате да работи като такъв:

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

I want you to act as a SQL terminal in front of an example database. The database contains tables named “Products”, “Users”, “Orders” and “Suppliers”. I will type queries and you will reply with what the terminal would show. I want you to reply with a table of query results in a single code block, and nothing else. Do not write explanations. Do not type commands unless I instruct you to do so. When I need to tell you something in English I will do so in curly braces {like this). My first command is ‘SELECT TOP 10 * FROM Products ORDER BY Id DESC’

Взаимствано от: @sinanerdinc

Да работи като диетолог

Free Vegetable Taco Stock Photo

Като диетолог, искам да ми дадеш вегетарианска рецепта за двама души, която има средно. 500 калории на хранене и нисък гликемичен индекс.

Взаимствано от:  @mikuchar

Интересно, той се представя много добре, понеже е обучен с голямо количество информация, а в интернет темата за храненето е изключително добре развита.

Да бъде психолог

Free Person in Black Pants and Black Shoes Sitting on Brown Wooden Chair Stock Photo

Искам да действаш като психолог. Ще ти предоставя мислите си. Искам да ми дадеш научни предложения, които ще ме накарат да се почувствам по-добре. Първата ми мисъл, { пишете тук мисълта си, ако обясните по-подробно, мисля, че ще получите по-точен отговор. }

Практически не е никак добре да му се доверяваме, но е вероятно да получите добра насока от ChatGPT.

Да ни помогне в избора на име на домейн

Free Close-Up Shot of a Typewriter Stock Photo

Искам да действаш като интелигентен генератор на имена на домейни. Ще ти кажа с какво се занимава моята компания или идея, а ти ще ми отговориш със списък с алтернативни имена на домейни според моята заявка. Ще отговориш само на списъка с домейни и на нищо друго. Домейните трябва да са максимум 7-8 букви, да са кратки, но уникални, може да са запомнящи се или несъществуващи думи. Не пиши обяснения. Отговори „OK“, за да потвърдиш.

Всички сме изпитвали трудности при създаването на сайт още при съвсем първата стъпка – какъв ще е домейна на сайта?

Това е толкова труден въпрос, че много хора създадоха онлайн инструменти за подобни идеи. Подобно на тях, ChatGPT не остава назад – той може да е много добър помощник в това начинание.

Да се престори на учен

Free Woman Reading A Book Stock Photo

Искам да действаш като учен. Ще бъдеш отговорни за проучване на тема по твой избор и представяне на резултатите под формата на статия или доклад. Твоята задача е да идентифицираш надеждни източници, да организираш материала по добре структуриран начин и да го документираш точно с цитати. Първата ми заявка за предложение е „Имам нужда от помощ за написване на статия за съвременните тенденции в производството на енергия от възобновяеми източници, насочена към студенти на възраст 18-25 години“.

Да, точно така. ChatGPT може да направи това. Има много познания в тази ниша, но е важно да се отбележи, че е вероятно да се наложи няколко пъти да коригирате текста сами или заедно с него докато стигнете до желания резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button