Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

AI превзема още една професия: Конкурс за красота за модели с изкуствен интелект

Неотдавнашното обявяване на наградите Fanview World AI Creator Awards предизвика разгорещен дебат, като мнозина го определиха като „антиутопичен кошмар“, който затвърждава нереалистични стандарти за красота и засилва токсичните норми на пола.

Събитието, обявено за първия конкурс за красота за модели с изкуствен интелект, предизвика критики от различни страни, включително от журналисти, терапевти и наблюдатели, които следят въздействието на конкурсите за красота върху психичното здраве.

Конкурсът, в който участват модели от изкуствен интелект, които се състезават помежду си, е критикуван за потенциала му да насърчава нездравословни стандарти за красота и да допринася за негативния образ на тялото и нарушеното хранене.

Терапевтът Ашли Мозер отбеляза, че загрижеността за въздействието на конкурсите за красота върху психичното здраве е добре документирана, включително за лошото самочувствие и отрицателния образ на тялото.

Споровете около събитието не се ограничават само до потенциалното му въздействие върху психичното здраве. Някои изразиха загриженост относно финансовия аспект, тъй като победителката ще получи награда от 8000 щатски долара.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Тази сума обаче е по-малка от сумите, които някои модели с изкуствен интелект вече печелят като актьори в реклами или като влиятелни личности.

Твърди се, че повече от половин милион души вече следват героините на ИИ, като един работодател приветства своята ИИ говорителка като „по-евтина, по-гъвкава и не отвръща на удара“. Никога няма да я видите да се появява с махмурлук“.

Техническите критики към събитието се съсредоточават върху факта, че моделите на изкуствения интелект се генерират, като им се предоставят много снимки на жени, които вече са модели.

Това поражда опасения, че моделите могат да въплъщават и засилват съществуващите стереотипи.

Наблюдателите отбелязват, че всичките 10 финалистки в конкурса изглеждат по сходен начин, като мнозина коментират, че са млади, слаби и пищни. Въпреки това си струва да се отбележи, че моделите на изкуствения интелект не изглеждат особено пищни, вероятно поради факта, че нито една от тях не е от САЩ, където възприятията за женска красота са особено тежки.

Въпреки критиките, събитието предизвика значителен интерес в интернет, като интересът към него нарасна още при първото обявяване на конкурса, а на 3 юни организаторите обявиха 10-те финалистки. Финансовият аспект вероятно е основен фактор за популярността на събитието, тъй като много хора са привлечени от потенциалните финансови печалби, които моделите с изкуствен интелект могат да донесат.

Като цяло Световните награди за създатели на изкуствен интелект на Fanview предизвикаха разгорещен дебат за ролята на изкуствения интелект в индустрията за красота и за потенциалното въздействие на конкурсите за красота върху психичното здраве.

Някои изразиха загриженост относно потенциала на събитието да затвърди нездравословни стандарти за красота, други го разглеждат като възможност за моделите на ИИ да спечелят значителни финансови награди и да получат широко признание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button