Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

AI може да помогне на транспортната индустрия като намали емисиите

Световната индустрия на търговското корабоплаване може значително да намали въглеродните си емисии чрез внедряване на изкуствен интелект за морска навигация, показва неотдавнашно проучване на стартъпа за автономно корабоплаване Orca AI.

Според доклада използването на технологията на изкуствения интелект може да доведе до намаляване на въглеродните емисии с 47 млн. тона годишно.

Технологията ще предупреждава екипажа в реално време, за да се намали необходимостта от маневри и отклонения от маршрута при близки срещи с високорискови морски обекти като плавателни съдове, буйове и морски бозайници.

Това би помогнало да се сведе до минимум рискът от произшествия и да се оптимизира пътуването, което ще доведе до по-нисък разход на гориво и емисии.

Значение на намаляването на емисиите

Корабоплаването, което е отговорно за придвижването на около 90 % от световната търговия, допринася за близо 3 % от световните емисии на въглероден диоксид.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Очаква се този дял да нарасне през следващите години, ако не бъдат въведени по-строги мерки за контрол на замърсяването.

Международната морска организация има за цел да намали емисиите с 20 % до 2030 г. – цел, която е застрашена от продължаващата криза в Червено море.

Ползи от внедряването на изкуствен интелект

В краткосрочен план внедряването на ИИ може да доведе до намаляване на броя на членовете на екипажа на мостика, а тези, които са на мостика, ще имат намалено работно натоварване и повече внимание за справяне със сложни навигационни задачи, оптимизиране на пътуването и намаляване на горивото и емисиите.
В дългосрочен план това ще отвори вратата към напълно автономно корабоплаване.

Текущи емисии и инциденти

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през 2022 г. световните емисии на въглероден диоксид от корабоплаването са достигнали приблизително 858 млн. тона, което е незначително увеличение спрямо предходната година.
Средно годишно се докладват 2976 морски инцидента, показва проучването на Orca AI.

Въздействие върху потреблението на гориво и емисиите

Намаляването на отклоненията от маршрута може да помогне на корабите да спестят 38,2 милиона морски мили годишно от пътуванията си, което ще спести средно 100 000 долара разходи за гориво на кораб, според доклада на Orca AI.

AI може също така да намали броя на близките сблъсъци с 33% в открити води, се казва в доклада.

Като цяло интегрирането на технологията за изкуствен интелект в морската навигация има потенциала да намали значително емисиите и да подобри безопасността в корабоплаването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button