Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

Twitter е глобен за закъсняло изпълнение на заповедта за претърсване на акаунта на Доналд Тръмп

Специалният съветник Джак Смит получи заповед за претърсване на акаунта на бившия президент Доналд Тръмп в Twitter като част от разследването на събитията от 6 януари 2020 г. Заповедта беше съобщена за първи път от Politico след като се появиха съдебни документи с подробна информация за заповедта.

Смит получи заповедта през януари, но имаше проблеми с получаването на записите от Twitter. Първо, неговите следователи очевидно са се сблъскали с „неработещ“ уебсайт, който обикновено се използва от правоприлагащите органи за отправяне на правни искания. След като са успели да връчат заповедта, Twitter е реагирал бавно, според съдебните документи.

Според наскоро разсекретените съдебни документи проблемът е бил в споразумението за неразкриване на информация, което е забранявало на Twitter да разкрива съществуването на заповедта, включително на Тръмп. Компанията твърдеше, че има право по Първата поправка да уведоми Тръмп за заповедта, което доведе до месеци на правни спорове между Twitter и офиса на специалния съветник.

Съдът застана на страната на правителството и Twitter трябваше да предаде данните. По време на съдебния спор правителството измени заповедта за неразкриване на информация, за да позволи на Twitter „да уведоми бившия президент за съществуването и съдържанието на заповедта“, при условие че не разкрива самоличността на агента по случая.

Но компанията пропусна постановения от съда краен срок за предаване на всички свои записи и беше глобена с 350 000 долара, след като беше задържана за неуважение. „Въпреки че Twitter в крайна сметка изпълни заповедта, компанията не представи изцяло исканата информация до три дни след крайния срок, определен от съда“, се посочва в документацията.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Правните спорове подчертават ролята, която акаунтът на Тръмп в Twitter играе в събитията от 6 януари. Компанията спря акаунта @realdonaldtrump вечерта на размириците, след като той изрази в Туитър подкрепа за разярената тълпа. Акаунтът на Тръмп беше възстановен, след като Елон Мъск придоби компанията миналата година, но бившият президент все още не се е завърнал в платформата.

Компанията, сега известна като X, не отговори веднага на искането за коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button