Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTGoogle Bard

Най-добрите автори искат заплащане от фирмите за изкуствен интелект за използване на техните произведения

Повече от 9 000 автори подписаха отворено писмо до водещи технологични фирми, в което изразяват загриженост относно начина, по който те използват техните защитени с авторски права произведения за обучение на чатботове, задвижвани от изкуствен интелект.

Изпратено от Гилдията на авторите до изпълнителните директори на OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM и Microsoft, писмото обръща внимание на това, което описва като „присъщата несправедливост при използването на нашите произведения като част от вашите системи за изкуствен интелект без нашето съгласие, признание или компенсация“

Подписано от известни романисти като Дан Браун, Джеймс Патерсън, Дженифър Игън, Дейвид Балдачи и Маргарет Атууд, то добавя: „В писмото се казва, че е необходимо да се вземат мерки, за да не се стига до нарушаване на закона: „Тези технологии имитират и регенерират нашия език, истории, стил и идеи. Милиони книги, статии, есета и поезия, защитени с авторски права, осигуряват „храната“ за системите за изкуствен интелект… Вие харчите милиарди долари за разработване на технологии за изкуствен интелект. Справедливо е да ни компенсирате за използването на нашите текстове, без които ИИ би бил банален и крайно ограничен.“

Чатботове като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google спечелиха голямо внимание през последните месеци заради впечатляващата си способност да разговарят по естествен, подобен на човешкия начин. Всъщност те са толкова мощни, че много анализатори смятат, че по-усъвършенстваните версии на технологията ще заменят огромен брой работни места, като в процеса на работа ще трансформират обществото.

Но обучението на чатботовете включва извличането на огромни количества данни от интернет, включително произведения на автори.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

„Тези творби са част от структурата на езиковите модели, които захранват ChatGPT, Bard и други генеративни системи за изкуствен интелект“, казва гилдията на авторите в изявление за писмото. „Когато компаниите за ИИ обичат да казват, че техните машини просто „четат“ текстовете, върху които са обучени, това е неточно антропоморфизиране. По-скоро те копират текстовете в самия софтуер, а след това ги възпроизвеждат отново и отново.“

Подписалите писмото искат от фирмите да получат разрешение за използването на материали, защитени с авторски права, в техните генеративни инструменти за изкуствен интелект. Те искат също така на авторите да се заплаща за миналото и текущото използване на произведенията, както и за използването на произведенията в резултатите от ИИ.

Повечето от технологичните фирми все още не са предложили публичен отговор, въпреки че OpenAI заяви пред Wall Street Journal, че ChatGPT се обучава на „лицензирано съдържание, публично достъпно съдържание и съдържание, създадено от човешки обучители и потребители на ИИ“

Писмото идва седмица след като американската комичка Сара Силвърман и двама автори – Ричард Кадри и Кристофър Голдън – заведоха дела за нарушаване на авторските права срещу OpenAI и Meta, обвинявайки ги, че използват съдържанието им без разрешение за обучение на чатботове, задвижвани от ИИ.

Действията на гилдията на авторите и Силвърман сочат към нарастващи проблеми за технологичните фирми, когато става въпрос за разглеждане на искове за авторски права, чието разрешаване може да отнеме значително време.

Back to top button