Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTGoogle Bard

Доклад: Apple вече е създала собствен чатбот, подобен на ChatGPT

Инструментът се използва вътрешно от служителите – с някои основни ограничения.

Интерфейсът на Siri в iPhone
Сегашният асистент с изкуствен интелект на Apple, Siri, е далеч по-малко способен – но и по-малко склонен към грешки – от инструменти като Bard или ChatGPT.

Според нов доклад Apple е създала своя собствена рамка за изкуствен интелект с голям езиков модел (LLM) и свързаната с нея услуга за чатботове, подобна на ChatGPT на OpenAI, Bard на Google и Bing Chat, базирана на ChatGPT на Microsoft.

Проектът е с вътрешно кодово име „Ajax“, казват източниците, въпреки че някои инженери в компанията го наричат разговорно „Apple GPT“ Той е изграден върху рамката за машинно обучение Jax на Google и работи в Google Cloud.

Новината идва чрез статия от Марк Гурман от Bloomberg, който се позовава на „хора, запознати с усилията“ В миналото Гурман обикновено е бил точен в докладите си, като се позовава на такива източници, въпреки че в редки случаи изглежда е тълкувал погрешно това, което му е било казано.

Ajax е разработен „като експеримент“ около края на 2022 г. и оттогава се използва от служителите на Apple за някои задачи като създаване на прототипи на продукти. Въпреки това е имало спирания и стартирания. Първоначално внедряването беше спряно „поради опасения за сигурността“, а в компанията съществува правило, че все още не може да се използва за изграждане на нищо, което в крайна сметка ще бъде насочено към потребителите.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Служителите трябва да преминат през процес на кандидатстване и одобрение, за да започнат да го използват. След като получат достъп, те могат да го използват като уеб приложение, макар и с „изчистен дизайн, който не е предназначен за публично потребление“

При всичко това Apple не е финализирала план за внедряване на функции, управлявани от Ajax, сред потребителите. Изпълнителните директори на Apple Джон Джанандреа и Крейг Федериги ръководят екипи, които работят по изясняването на всичко това – според сведенията с намерението да обявят нещо през 2024 г.

Джанандреа ръководи усилията на Apple в областта на изкуствения интелект, откакто избяга от Google в 2018, но стратегията на Apple за изкуствен интелект се фокусира върху консервативни приложения, които използват обработка на устройството, за да подобрят потребителското изживяване или да въведат допълнителни функции. Това е в рязък контраст с потенциално по-разрушителните експерименти в компании като Google или OpenAI.

По-рано тази година доклад от The Information посочи, че Apple все пак работи върху нещо, използващо LLM, макар че не беше много конкретен. В него се посочваше, че ръководството на Apple се колебае дали да се заеме изцяло с технологията поради страх от непредвидени последици от базирани на LLM чатботове и функции, които дават невярна информация или „халюцинации“, както изследователите на ИИ наричат този вид грешки. Освен това наскоро стана ясно, че Apple е ограничила използването на ChatGPT сред служителите.

Освен това повечето LLM работят в облака (както и Ajax), но по различни причини Apple предпочита повечето функции, базирани на AI, да работят на локалните устройства на потребителите.

В доклада на The Information също така се твърди, че Apple е изправена пред изтичане на силни таланти в областта на ИИ към компании като Google и Microsoft с по-малко консервативно отношение към ИИ.

Всичко това означава, че макар Apple да работи и да си играе с инструменти за изкуствен интелект, подобни на ChatGPT, в рамките на компанията, съществуват някои сериозни пречки пред внедряването на тези инструменти в продуктите на Apple и все още не е ясно как (или дори дали) Apple ще се опита да преодолее тези пречки.

Back to top button