Управление на европроекти управление на европроекти
Uncategorized

Как Apple използва помощта на Google за обучение на своите модели на изкуствен интелект

Обучение на моделите на изкуствения интелект на Apple: Приносът на Google

Неотдавнашното съобщение на Apple за партньорство с OpenAI за интегриране на нейния модел на изкуствен интелект в Siri привлече значително внимание.

При по-внимателно вглеждане в техническите подробности обаче се оказва, че Google е изиграла решаваща роля в обучението на модела на Apple за изкуствен интелект.

Рамка за обучение на модела за изкуствен интелект на Apple

Инженерите на Apple са използвали свой собствен софтуер за рамката в комбинация с различни хардуерни компоненти, включително локални графични процесори (GPU) и тензорни процесори (TPU), налични единствено в облака на Google.

Тези TPU са предназначени специално за приложения и модели за обучение на изкуствен интелект.

ТПУ на Google: TPU: производителност и предимства

Google разработва TPU от около 10 години и публично обсъжда два варианта на своите чипове от пето поколение. Версията за производителност на петото поколение предлага конкурентна производителност с чиповете за изкуствен интелект H100 на Nvidia. Google също така обяви пускането на своите TPU от шесто поколение през тази година.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Платформата за изчисления в облак на Google

Google е изградила хардуерна и софтуерна платформа за изчисления в облак, съсредоточена около своите TPU. Тази платформа позволява на клиентите да купуват достъп до чиповете чрез подразделението за облачни услуги на Google, подобно на начина, по който клиентите купуват изчислително време от AWS на Amazon или Azure на Microsoft.

Зависимостта на Apple от чиповете на Google

Apple не разкрива степента, в която разчита на чиповете на Google, в сравнение с хардуера на Nvidia или други доставчици на изкуствен интелект. Използването на чиповете на Google обаче обикновено изисква клиентът да закупи достъп до тях чрез подразделението за облачни услуги на Google.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button