Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPT

Защо Apple, Amazon и други компании забраняват на служителите си да използват генериращ изкуствен интелект като ChatGPT

Макар че изкуственият интелект обещава много, през последните месеци той предизвика и много безпокойство. Част от тази загриженост е свързана със способността му да заема определени роли, които в момента се заемат от хора, както и с потенциала му да остави големи групи от обществото без работа в резултат на това. В статиите се посочва, че в близко бъдеще всички – от писатели, през музиканти, до обикновени офис служители – могат да работят с ботове, базирани на големи езикови модели. Съществува и друга школа, която разглежда изкуствения интелект по-скоро като инструмент, отколкото като пряк заместител. Работниците може да са в състояние да използват технологията, за да намалят повтарящите се задачи в ежедневието си и в резултат на това да станат по-продуктивни.

Според The Wall Street Journal големи компании, включително Apple, Amazon, JP Morgan Chase и Verizon, ограничават използването на тази нововъзникваща технология от служителите по време на работния им ден. Съобщава се, че някои от забраните, включително тези на Apple и Amazon, не са насочени към изкуствения интелект като цяло, а конкретно към ChatGPT на OpenAI – като компаниите предпочитат служителите им да използват вместо това вътрешни инструменти за изкуствен интелект.

Решението идва, след като други водещи гласове в областта на технологиите се изказаха срещу нововъзникващата технология. Един от пионерите на концепцията за невронните мрежи, д-р Джефри Хинтън, наскоро изрази съжаление за значителния си принос за развитието на технологията. Други известни имена в областта на технологиите, сред които Елон Мъск и Стив Возняк, призоваха за спиране на изследванията на изкуствения интелект, докато законодателите не въведат законови гаранции. Но изглежда, че големите компании ограничават достъпа на служителите си по други причини.

Компаниите не ограничават ИИ от загриженост за своите служители

Докато някои хора изглежда се притесняват за вредите, които изкуственият интелект може да нанесе на човечеството като цяло, много големи технологични фирми са по-загрижени за това, което тези външни платформи могат да направят с техните чувствителни данни. OpenAI си партнира тясно с Microsoft и е логично най-близките съперници на компанията да бъдат особено предпазливи с нейните продукти. Съобщава се, че служителите са използвали модела, за да рационализират различни задачи, включително писане на имейли и създаване на купища код. Apple е известна със строгата си сигурност и вероятно би предпочела, ако данните на клиентите ѝ и класифицираната информация за продуктите не се въвеждат в програма, в която активно инвестира близък съперник.

По същия начин Samsung е една от компаниите, които забраниха използването на външен генеративен AI в своите служители, като направиха това, след като откриха, че някои служители са споделили „чувствителен код“ с платформата, според Bloomberg. В този доклад се твърди въз основа на изтекъл вътрешен меморандум, че Samsung е била загрижена за това, че нейните данни се съхраняват на сървър на трета страна извън нейния собствен контрол.

Струва си да се отбележи, че OpenAI наскоро добави допълнителни опции за поверителност. Потребителите вече могат да изключат историята на чатовете си и да изискат записите им да не се използват за обучение на езиковия модел. Включването на тези опции обаче не прави данните ви 100% поверителни. OpenAI твърди, че все още следи всички чатове „за злоупотреби“ Не е ясно какво точно означава това, но вероятно се отнася за съобщения, които може да нарушават правилата, а това са тези, които бързо стават оранжеви или червени. По същия начин всички данни все още се съхраняват в продължение на 30 дни, преди да бъдат изтрити.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Back to top button