Управление на европроекти управление на европроекти
НовиниТехнологии

Изкуственият интелект се използва за подбор на органи за трансплантация

Нова революционна технология

„Оценка на качеството на органите“ (OrQA), която използва алгоритми за машинно обучение за оценка на качеството на органите за донорство, е на път да промени системата за трансплантации.

Националният институт за изследвания в областта на здравеопазването и грижите (NIHR) инвестира над 1 млн. паунда в разработването на технологията, която се очаква да спаси човешки животи и десетки милиони паунда.

Софтуерът оценява качеството на органите, за да помогне на хирурзите да преценят дали са подходящи за трансплантация. Използвайки хиляди изображения на човешки органи, алгоритъмът за дълбоко машинно обучение ще бъде обучен да оценява изображенията на донорските органи по-ефективно от човешкото око.

Това ще осигури на хирурзите незабавна оценка на органа, която ще им позволи да вземат бързо и информирано решение.

Очаква се технологията да доведе до увеличаване на броя на трансплантациите на бъбреци с 200 и на черния дроб с 100 годишно в Обединеното кралство, което в крайна сметка ще доведе до това повече пациенти да получат животоспасяващи трансплантации и да водят по-здравословен и по-дълъг живот.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Проектът се подкрепя от NHS Blood and Transplant, биобанката Quality in Organ Donation и NIHR Blood and Transplant Research Unit.

Понастоящем органите се оценяват визуално от хирургическите екипи, което може да доведе до това някои органи да бъдат счетени за неподходящи за трансплантация.

Със софтуера OrQA хирурзите ще могат да направят снимка на дарения орган и да я качат в софтуера за незабавна оценка. Софтуерът OrQA се разработва от Центъра за визуални изчисления към университета в Брадфорд в сътрудничество с учени от университетите в Оксфорд и Нов Южен Уелс.

След като бъде клинично валидирана и тествана, технологията се очаква да бъде готова за лицензионно проучване в рамките на NHS в рамките на две години.

Изкуствен интелект в избор на човешки органи вече работи

Проектът вече е завършил работата по доказване на концепцията при трансплантация на черен дроб, бъбрек и панкреас и е в напреднал етап на предклинично тестване при черен дроб и бъбрек.

Технологията има потенциала да направи революция в услугите за трансплантация на органи и ще помогне да се преодолее пропастта между чакащите и получаващите животоспасяващи органи пациенти.

Какво мисли правителството?

Софтуерът OrQA е обещаваща разработка, която ще подобри ефективността на здравната система и ще увеличи броя на донорските органи, подходящи за трансплантация.

Министърът на здравеопазването Нийл О’Брайън вярва, че този нов пионерски метод, разработен в Обединеното кралство, ще спаси стотици животи и ще осигури най-доброто използване на дарените органи.

Той насърчава всеки да регистрира решението си за даряване на органи и да го сподели със семейството си, за да могат близките му да последват желанието му и да спасят други хора.

Понастоящем в Обединеното кралство има близо 7000 пациенти, които очакват трансплантация на органи, а един орган може да оцелее извън тялото само за ограничен период от време. В повечето случаи е възможно само едно пътуване от болницата на донора до болницата на реципиента.

Затова е изключително важно бързо да се вземе правилното решение. Софтуерът OrQA ще даде възможност на лекарите по трансплантации да вземат по-информирани решения за използването на органите, като по този начин ще се намали разликата между чакащите и получаващите животоспасяващи органи пациенти.

Професор Дерек Манас, медицински директор на отдел „Донорство и трансплантация на органи“ в NHSBT, заявява, че NHSBT е изключително ангажирана с успеха на това вълнуващо начинание. След като бъде клинично утвърдена и тествана, авангардната технология има потенциала да спаси и подобри живота на хората по целия свят.

Заключение

В заключение, софтуерът OrQA поменя правилата на играта в системата за трансплантации, предоставяйки иновативно решение за оценка на качеството на органите за донорство. Софтуерът ще помогне на хирурзите да вземат информирани решения за трансплантация на органи и ще увеличи броя на животоспасяващите трансплантации.

Успехът на проекта ще спомогне за преодоляване на разликата между броя на пациентите, чакащи за органи, и тези, които ги получават, спасявайки и подобрявайки живота на хората по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button