Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

61% HR отделите отчитат увеличеине на броя на квалифицираните кандидати след стартирането на ChatGPT

Според проучване на ResumeBuilder процесът на наемане на работа се е променил след пускането на езиковия модел ChatGPT на OpenAI. 61% от анкетираните HR отдели твърдят, че са забелязали увеличение на броя на квалифицираните кандидатури след стартирането на ChatGPT.

„Ясно е, че по-добре написаното CV помага на кандидатите да подчертаят своите способности, така че HR отделите виждат увеличение на висококачествените кандидатури“, казва Стейси Халер, главен кариерен съветник в ResumeBuilder.

„Посланието тук е кандидатите също да се възползват от тази технология. Да бъдат в крак с технологиите е от ключово значение за кандидатите на този развиващ се пазар.“

Докладът установи, че 63% от анкетираните смятат, че кандидатите, които са използвали материали, генерирани от ChatGPT, са се оказали по-квалифицирани от кандидатите, които според тях не са използвали ChatGPT. Освен това 71% от анкетираните оценяват качеството на материалите за кандидатстване, написани от ChatGPT, като високо или много високо качество.

Резултатите от проучването сочат също, че 91 % от HR служителите са заявили, че получават материали за кандидатстване, които според тях са написани от ChatGPT, донякъде или много често. Въпреки това, въз основа на предишно проучване на ResumeBuilder.com от февруари 2023 г., само 46% от търсещите работа са заявили, че използват ChatGPT, за да пишат своите автобиографии и мотивационни писма. Това предполага, че HR може да надценяват използването на ChatGPT сред кандидатите за работа, се посочва в доклада.

Освен от кандидатите за работа, докладът установи, че 85% от HR използват ChatGPT донякъде или често за писане на описания на длъжностите, а 85% използват ChatGPT за кореспонденция с кандидатите за работа. Въпреки използването на платформата с изкуствен интелект обаче 28% от работещите в HR все още са съгласни донякъде или напълно, че използването на ChatGPT е измама, а 27% биха били донякъде или много склонни да отхвърлят кандидат, който е използвал ChatGPT.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

За целите на доклада ResumeBuilder проведе онлайн проучване сред 1000 участници в САЩ чрез Pollfish от 22 до 26 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button