Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTНовиниТехнологии

Mercedes-Benz е първият производител на автомобили, който интегрира ChatGPT в своята система за гласово управление

Вероятно не е изненада, че производителите на автомобили се опитват да включат ChatGPT в гласовите асистенти на своите информационно-развлекателни системи. Това на практика е неизбежно и изглежда, че Mercedes-Benz ще бъде първият със своя гласов асистент MBUX „Hey Mercedes“.

В четвъртък Mercedes-Benz обяви, че ще започне бета-тестване на версии на своята информационно-развлекателна система MBUX с интегриран ChatGPT. General Motors направи подобно съобщение през март, но изглежда, че Mercedes го изпреварва. Неговата бета-система започна да се разпространява в петък, 16 юни, сред клиентите в САЩ, които са се включили в бета-програмата. Тестовата група включва над 900 000 автомобила, оборудвани с MBUX, включително 27 моделни серии от A 238 до Z 296.

Mercedes е улеснил участието на клиентите с отговарящи на условията автомобили, като използват мобилното приложение „Mercedes me“ или гласовата команда „Hey Mercedes, I want to join the beta program“, докато са в автомобила си. След като се включите в програмата, компанията ще изпрати OTA актуализация, съдържаща бета-версията на ChatGPT, в информационно-развлекателната система на автомобила.

Функцията използва облака Azure и платформата за изкуствен интелект на Microsoft, за да разшири вече стабилния гласов асистент в автомобила. Hey Mercedes изпълнява много общи команди за управление на настройките на кокпита и други функции. Системата обаче е ограничена до предварително зададени задачи, като например „Включете климатика“ или „Намерете радиостанция“

Mercedes-Benz е първият производител на автомобили, който интегрира ChatGPT в своята система за гласово управление

С инсталиран ChatGPT гласовият асистент MBUX може да интерпретира команди, които не са предварително програмирани в пакета Hey Mercedes, като например „Каква е прогнозата за времето за Сан Антонио?“ Той също така позволява на потребителите да говорят по-естествено, без да се притесняват дали системата MBUX ще разбере командата.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Клиентите могат да намират и получават указания за ресторанти или други интересни места, без да откъсват поглед от пътя или ръце от волана. Потребителите могат да задават и по-сложни въпроси, като например очакваното време за пристигане до дадена дестинация. Потребителите могат дори да разговарят с асистента, за да убият времето си по време на дълго пътуване.

Въпреки че системата му използва облачните платформи и платформите за изкуствен интелект на Microsoft, Mercedes обещава да запази „контрола върху ИТ процесите“ Въпреки че се събират данни, те не се предоставят на Microsoft. Вместо това те отиват в интелигентния облак на Mercedes-Benz, където се анонимизират, анализират и съхраняват.

„Интеграцията на ChatGPT с Microsoft в нашата контролирана облачна среда е важен етап по пътя ни към превръщането на нашите автомобили в център на дигиталния живот на нашите клиенти“, заяви главният технологичен директор Маркус Шефер. „Клиентите ни винаги могат да разчитат на нас, че ще осигурим възможно най-добрата защита на личните им данни. Всичко е подчинено на една голяма цел: Предефиниране на връзката с вашия Mercedes“

Мерцедес очаква бета-версията да продължи около три месеца, но не разполага с времева рамка за широкомащабно разпространение. Разработчиците и инженерите на бета-версията ще усъвършенстват системата въз основа на данните и резултатите от анализа, събрани по време на тестовете. Те ще работят и по добавянето на още езици, за да може Mercedes да въведе интеграцията на ChatGPT в други региони.

Back to top button