Управление на европроекти управление на европроекти
Google Bard

Изкуственият интелект Bard на Google вече може да пише и изпълнява код, за да отговори на въпрос

Големите езикови модели (LLM) като ChatGPT и Google Bard могат да предоставят някои прилични отговори на някои видове въпроси, но тези компютри по ирония на съдбата са доста лоши в изчисленията. Google има ново решение, за да се опита да накара езиковите модели да изпълняват правилно прости задачи, като например математика: накарайте изкуствения интелект да напише програма. Google казва, че сега, когато попитате Бард за „изчислителна“ задача като математика или манипулиране на низове, вместо да показва резултата от езиковия модел, този езиков модел ще напише програма, ще я изпълни и след това ще покаже резултата от тази програма на потребителя като отговор.

В публикацията в блога на Google е даден пример за входни данни: „Обърни думата „Lollipop“ за мен“ ChatGPT се разминава с този въпрос и предоставя неправилния отговор „pillopoL“, защото езиковите модели виждат света на парчета от думи, или „токени“, а те просто не са добри в това. Ето примерния резултат на Bard:

Изкуственият интелект Bard на Google вече може да пише и изпълнява код, за да отговори на въпрос
Google

Той получава изхода правилно като „popilloL“, но по-интересното е, че също така включва кода на Python който е написал, за да отговори на въпроса. За хората, които се занимават с програмиране, е хубаво да видят какво се случва под капака, но уау, това вероятно е най-страшният резултат за обикновените хора. Освен това не е особено уместен. Представете си, че Gmail ви покаже блок от код, когато просто го помолите да изтегли имейл. Това е странно. Просто свършете работата, за която сте помолени, Бард.

Google сравнява модела на ИИ, който пише програма, с хората, които правят дълго деление, тъй като това е различен начин на мислене:

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Този подход се вдъхновява от една добре проучена дихотомия в човешкия интелект, особено разгледана в книгата на Даниел Канеман Мислене, бързо и бавно– разделянето на мисленето на „система 1“ и „система 2“.

  • Мисленето по система 1 е бързо, интуитивно и без усилие. Когато джаз музикант импровизира на място или пишещ с докосване мисли за дума и я гледа как се появява на екрана, те използват мислене по система 1.
  • За разлика от това мисленето по система 2 е бавно, обмислено и изискващо усилия. Когато извършвате дълги деления или се учите да свирите на инструмент, вие използвате система 2.

По тази аналогия може да се мисли, че учениците с LLM работят единствено по система 1, като произвеждат текст бързо, но без задълбочено мислене. Това води до някои невероятни възможности, но може да се окаже недостатъчно по някои изненадващи начини. (Представете си, че се опитвате да решите математическа задача само с помощта на Система 1: Не можете да спрете и да направите аритметиката, а просто трябва да изплюете първия отговор, който ви дойде наум.) Традиционното изчисление е в тясна връзка с мисленето по система 2: То е шаблонно и негъвкаво, но правилната последователност на стъпките може да доведе до впечатляващи резултати, като например решения на дълги деления.

Google казва, че този метод на „писане на код в движение“ ще се използва и за въпроси като: „Кои са простите коефициенти на 15683615?“ и „Изчислете процента на нарастване на спестяванията ми“ От компанията казват: „Досега видяхме, че този метод подобрява точността на отговорите на Барда на базирани на изчисления текстови и математически задачи в нашите вътрешни набори от данни за предизвикателства с приблизително 30%.“ Както обикновено, Google предупреждава, че Bard „може да не се справи“ поради неправилно тълкуване на въпроса ви или просто, както всички нас, да напише код, който не работи от първия път.

Back to top button