Управление на европроекти управление на европроекти
Perplexity

Perplexity е обвинен в неправомерен скрейпинг на уебсайтове

Perplexity, високо ценен стартъп за търсене с помощта на изкуствен интелект, е обвинен, че извлича съдържание от уебсайтове без пълно съгласие.

Компанията, която привлече значително внимание в Австралия, се оценява на 4,49 млрд. австралийски долара и е подкрепена от известни инвеститори като семейния фонд на Джеф Безос и Nvidia.

AWS започна разследване

Amazon Web Services (AWS) започна разследване на дейността на Perplexity след твърдения, че компанията използва crawler, хостван на сървъри на AWS, за да игнорира протокола за изключване на роботи. Този протокол е уеб стандарт, който позволява на разработчиците да определят дали ботовете могат или не могат да имат достъп до определени страници на даден уебсайт.

Въпреки доброволния характер на спазването на тези инструкции, обхождащите машини обикновено спазват исканията, направени във файла robots.txt

Изглежда обаче, че обхождащата машина на Perplexity може да заобикаля тези инструкции, което поражда опасения относно спазването от страна на компанията на условията за ползване на AWS.

Отговор на Perplexity на обвиненията

Perplexity отговори на обвиненията, като отрече нейните обхождащи устройства да заобикалят протокола за изключване на роботи. Говорителят на компанията Сара Платник заяви, че PerplexityBot, който работи в AWS, спазва файла robots.txt и че услугите на компанията не обхождат по начин, който нарушава условията за ползване на AWS.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Важността на разследването

Разследването на дейността на Perplexity е значимо не само за самата компания, но и за по-широките сектори на изкуствения интелект и технологиите.

Като съперник на популярни търсачки, работещи с изкуствен интелект, като ChatGPT и Google, действията на Perplexity могат да имат далечни последици за начина, по който взаимодействаме с онлайн съдържанието.

Бизнес модел и приходи на Perplexity

Perplexity генерира приходи основно чрез услугата си Perplexity Pro, която предлага ко-пилот за търсене и директен достъп до мощни големи езикови модели на трети страни, включително GPT-4 на OpenAI и LLM с отворен код Llama-3 на Meta.

Годишният размер на приходите на компанията е между 22,47 млн. австралийски долара и 29,96 млн. австралийски долара, като по-голямата част от тези приходи идват от абонаментни продажби.

Заключение

Разследването на дейността на Perplexity подчертава значението на това да се гарантира, че търсачките, задвижвани от изкуствен интелект, спазват уеб стандартите и условията за ползване.

Тъй като използването на изкуствен интелект в търсенето и извличането на съдържание продължава да нараства, от съществено значение е компании като Perplexity да отдават приоритет на прозрачността и отчетността в дейността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button