Управление на европроекти управление на европроекти
Инструменти

Intel вече инсталира телеметричен анализатор на данни със своите графични драйвери

Intel Arc представлява нова марка графични процесори, която Intel цели да позиционира като сериозен конкурент на Nvidia и AMD. Макар че производителността все още може да не е на едно ниво, софтуерът на Intel вече възприема някои от по-малко желаните софтуерни тактики, използвани от конкурентите му.

Intel е въвела нов компонент в своя графичен софтуер Arc GPU Graphics Software, който изглежда има малка връзка с графичния хардуер. Софтуерният пакет, включващ драйвери за графични процесори и инструменти за управление, сега включва функция, базирана на телеметрия, предназначена да събира и предава потребителски данни обратно към Intel.

Новият телеметричен компонент се нарича Compute Improvement Program (CIP) и е активиран по подразбиране в рамките на опциите за настройка. За да предотвратят инсталирането на CIP, потребителите трябва да бъдат бдителни по време на процеса на инсталиране и да направят подходящи избори за персонализация. Както TechPowerUp разкри, първоначалната инсталация на компонента CIP ще бъде запомнена и пренесена при бъдещи инсталации и актуализации на софтуера Arc GPU.

Според официалната документация за поддръжка програмата за подобряване на изчисленията има за цел да „ви даде възможност, като ви осигури най-доброто изчислително изживяване“ CIP събира информация за производителността на компютъра, за да подобри предстоящите софтуерни версии, а Intel предприема мерки за защита на данните на потребителите с „всички разумни усилия“ Intel твърди, че CIP не събира чувствителна лична информация като имена, имейл адреси или телефонни номера.

Intel вече инсталира телеметричен анализатор на данни със своите графични драйвери

Въпреки това разделът „Събрани данни“ на гореспоменатата документация предоставя някои обезпокоителни подробности за това какво всъщност включва CIP. Intel се интересува от телеметрия по отношение на „категориите“ уебсайтове, които потребителите посещават (с изключение на самите URL адреси), „как използвате компютъра си“, обща системна информация, „други устройства“, присъстващи в компютърната среда на потребителя, и др.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Intel също така заявява, че информацията, събрана чрез телеметрията на Arc GPU, може да бъде споделена с партньорите му и да бъде обработена от други „оторизирани доставчици на услуги“, които, както е посочено в Уведомлението за поверителност на Intel, включват компании на трети страни, фокусирани върху персонализирани реклами и други форми на целева реклама.

Събирането на данни за използването чрез софтуерна телеметрия не е нова концепция, а софтуерният сектор на графичните процесори е особено известен с този вид неблагоприятна за потребителите практика. Nvidia стига дотам, че инсталира своя компонент за телеметрия заедно с драйверите на графичните процесори GeForce, без да има лесна опция за деактивирането му. AMD, от друга страна, изглежда възприема по-приятелски подход към потребителя, тъй като компанията ясно представя избор за включване на телеметрията по време на инсталацията на софтуера Radeon Adrenalin.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button