Управление на европроекти управление на европроекти
Новини

Украйна се обръща към изкуствения интелект, спести 700 години премахване на мини

Руското нахлуване в Украйна доведе до разполагането на огромен брой противопехотни мини в цялата страна, което превръща разчистването им в трудна задача. Изследователите изчисляват, че премахването на всички противопехотни мини ще отнеме приблизително 700 години, поради което украински учени се обръщат към изкуствения интелект (ИИ), за да направят процеса по-управляем.

Моделът на изкуствения интелект претегля факторите за определяне на приоритетите

Моделът на изкуствения интелект взема предвид огромен набор от данни, включително данъчни регистри и регистри на собствеността, земеделски карти, данни за плодородието на почвата, дневници от военните и службите за спешна помощ, информация, получена от сателитни изображения, и интервюта с местни цивилни и военни.
Освен това моделът оценява моделите за изменение на климата и данните за гъстотата на населението, получени от операторите на мобилни телефони.
Този изчерпателен набор от данни позволява на изкуствения интелект да прецени фактори като безопасността на цивилното население и потенциалните икономически ползи, за да определи важността на дадено парче земя и спешността на обезопасяването му.

Предизвикателства и наследство от насилието

Задачата за обезвреждане на мини по време на продължаваща война се оприличава на проектиране и изграждане на подводница изцяло под вода, с тази разлика, че водата гори.
Самият мащаб на проблема е обезсърчителен, а наследството от насилието ще се усеща от поколения наред.
Европа все още разминира и разчиства невзривени боеприпаси от Първата световна война, а Украйна вероятно ще има още един век на намиране на опасни експлозиви, заровени в горния почвен слой, независимо от изхода на войната.

Русия също ще има още седемдесет години да се грижи за ранените от войната и трайно инвалидизираните.

Приложение и критики на УИ

Приложението на изкуствения интелект не е лишено от критики. Някои твърдят, че терминът „изкуствен интелект“ често се използва неправилно и че това конкретно приложение прилича повече на традиционното програмиране, основано на правила.
Други предполагат, че фокусът върху ИИ отклонява вниманието от по-практични и ефективни методи за разминиране, като например използването на термовизионни изображения и машинно обучение за автоматизиране на анализа на изображенията.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Заключение

Украинското правителство използва ИИ за определяне на приоритетите при премахването на противопехотни мини – задача, която в противен случай би отнела векове.
Моделът на ИИ разглежда широк набор от данни, за да определи важността на даден район и спешността на обезопасяването му.
Въпреки че прилагането на ИИ в този контекст не е лишено от критики, то представлява значителна стъпка напред в решаването на огромния проблем с премахването на противопехотните мини в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button