Управление на европроекти управление на европроекти
ChatGPTGoogle Bard

Популярността на ChatGPT спада: ето какво заема мястото му

Измина около половин година, откакто OpenAI стартира своята услуга за чатботове с изкуствен интелект ChatGPT. Оттогава насам приложението ChatGPT предизвиква еднаква степен на одобрение и противоречия. От една страна, то беше оценено като революционен напредък в лесния достъп до изкуствен интелект, като многобройни предприятия и услуги възприеха неговата рамка, за да създадат свои собствени функции, базирани на ИИ. От друга страна, ChatGPT предизвиква опасения относно способността му да фалшифицира информация и да замества човешки работни места. Именно тези две страни на спора държат услугата твърдо в центъра на вниманието през всичките тези месеци.

Въпреки това изглежда, че популярността на приложението ChatGPT може би най-накрая е достигнала своя връх. Според доклад на „Вашингтон пост“ броят на потребителите на ChatGPT е започнал да намалява, показвайки първото си месечно намаление от стартирането му през ноември 2022. Статистическите данни за използването показват, че както мобилните, така и настолните приложения ChatGPT са отбелязали забележителен спад в броя на потребителите през юни и въпреки няколкото скока в началото на юли все още не са се възстановили. Като предшественик на съвременната парадигма на изкуствения интелект ChatGPT се оказа единственият, който трябва да бъде победен на сцената, а технологичните компании не си губиха времето.

Когато ChatGPT беше пусната публично, разработчиците на ИИ по света бързо започнаха да разработват свои собствени платформи за ИИ. Системите за чатботове от световни технологични гиганти като Google Bard и Microsoft Bing AI, с подкрепата на своите гаргантюански съименници, имаха изключително ускорено развитие, като за кратко време настигнаха и, спорно, надминаха сравнително по-малките усилия на OpenAI.

Нови чатботове, стари проблеми

Приложение ChatGPTДаниел Четрони/Shutterstock

В допълнение към потока от ожесточена конкуренция на сцената на изкуствения интелект, ChatGPT все още остава затънал в противоречия, не само заради потенциалните си приложения за фалшифициране, но и по икономически причини. Понастоящем Европейският съюз е в процес на разработване на нови правила и разпоредби за софтуерните платформи, базирани на ИИ, изградени въз основа на гореспоменатите опасения. Ако и когато тези нови закони влязат в сила, OpenAI може да се окаже сериозно поставена на колене на ключов световен пазар – цена, която, за разлика от компания като Google, те не могат да поемат.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

Някои изказват и предположението, че намаляването на броя на потребителите на ChatGPT е просто въпрос на изчерпване на новостите в програмата. Всъщност, макар ChatGPT да може да бъде изключително полезна, ако знаете как да я използвате, тя не е нищо повече от интересна джаджа за средния потребител, който подава няколко заявки от любопитство, преди да продължи деня си. Вестник „Вашингтон пост“ дори изказа предположение, че сега, когато летните ваканции са започнали и децата не ходят на училище, потребителите на приложението са по-малко, защото учениците не го използват, за да мамят с домашните си.

Back to top button