Управление на европроекти управление на европроекти
Apple

Как да разпознаем фалшивото съдържание с изкуствен интелект?

Как да разпознаем фалшивото съдържание с изкуствен интелект и какво могат да направят политиците, за да го спрат

Получаването на информация от надеждни източници е един от начините за борба с дезинформацията.

Хората също така трябва да определят дали дадена статия е новина или мнение, тъй като за хората може да е трудно да се предпазят от дезинформация.

Това е много работа, но като цяло, стремежът в тази област е да се говори за това как правителството и политиците могат да предприемат действия в подкрепа на общностите.

Какво могат да направят политиците

Докато създателите на политики в САЩ се опитват да се справят с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, те биха могли да намерят вдъхновение от Европа.

Законът за цифровите услуги на Европейския съюз изисква от технологичните компании с големи онлайн платформи да оценяват възможните рискове, които техните продукти представляват за обществото, включително за изборите и демокрацията.

-25% ОТСТЪПКА ОТ ХОСТИНГ jump.bg намаление

След това те трябва да предложат мерки за намаляване на риска и да накарат независим одитор да дойде и да провери плановете им за оценка на риска и плановете им за намаляване на риска.

Освен това европейският закон изисква от технологичните фирми да предоставят на независими изследователи достъп до данни, за да проучат как техните продукти влияят на социалните въпроси, включително на демокрацията и изборите.

В Калифорния има десетки законопроекти, които се опитват да регулират ИИ. Едно от забележителните предложения ще изисква от компаниите за генеративен ИИ да вграждат данни в цифровите медии, които създават.

Това ще позволи на онлайн потребителите да знаят кои изображения, видео и аудиоклипове са генерирани от ИИ, кога са създадени и кой ги е направил.

Законопроектът също така изисква платформите за социални медии да използват тези данни, за да сигнализират за фалшификати на ИИ.

Например, ако скролвате в Twitter, Facebook или Instagram и нещо е генерирано от изкуствен интелект, съгласно законопроекта ще се изисква то да носи някъде малък етикет, който показва, че е генерирано от изкуствен интелект.

На федерално ниво в Конгреса има законопроекти, които ще регулират използването на ИИ в политическите реклами и ще издадат насоки за местните избирателни бюра, отнасящи се до въздействието на ИИ върху администрирането на изборите, киберсигурността и дезинформацията.

Федералното правителство също така публикува насоки за управление на риска, свързан с генеративния ИИ, които включват информация, която би могла да бъде от значение за изборните служители.

Досега обаче не сме виждали някакъв вид ръководство, което да е специално пригодено за използването на ИИ от изборните администратори. Това е празнина, която е важно да бъде запълнена.

Идентифициране и игнориране на дезинформацията

За да разпознавате и игнорирате дезинформацията, е важно да бъдете скептични.

Ако новината не изглежда съвсем наред, ако е сензационна или предизвиква силни емоции, това трябва да е червен флаг.

Потвърдете информацията от няколко източника. Ако видите изображение или видеоклип, който твърде перфектно изразява нечия гледна точка, потвърждава теория на конспирацията или атакува кандидат, отделете малко време, преди да го споделите.

Вместо да му повярвате, вместо да го ретуитнете, вместо да го споделите, ще трябва да отидете и да го проверите два пъти. Ще трябва да го проверите в Google. Вижте дали е съобщено от други източници.

Борба с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект

Борбата с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, изисква многостранен подход.

Политиците могат да се вдъхновят от европейските разпоредби и да приложат подобни мерки в САЩ. Това включва изискване от технологичните компании да оценяват рисковете, които техните продукти представляват за обществото, и да предлагат мерки за намаляване на риска.

Освен това създателите на политики могат да подкрепят усилията на общността за обучение на гражданите как да разпознават и игнорират дезинформацията.

Заключение

Възходът на изкуствения интелект направи по-лесно от всякога създаването на фалшиви изображения, фалшиви видеоклипове и подправени аудиозаписи, които изглеждат и звучат истински.

С бързото наближаване на изборите, нововъзникващата технология заплашва да наводни интернет с дезинформация, като потенциално може да повлияе на общественото мнение, доверието и поведението в нашата демокрация.

Изключително важно е както политиците, така и гражданите да предприемат проактивни мерки за борба с дезинформацията, генерирана от изкуствен интелект, и да запазят целостта на нашите демократични процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button